Szatmári körtefesztivál Ököritófülpösön

Ezer adag babgulyást terveznek főzni az önkormányzati dolgozók szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön, hogy ellássák az idei szatmári körtefesztivál vendégeit, de rajtuk kívül a főzőverseny szakácsai is meglepik tájjellegű ételkülönlegességeikkel a rendezvény látogatóit.

Szabó Béla, a közel 1900 lakosú, Mátészalkához közeli település polgármestere szerdán elmondta az MTI-nek, hogy náluk nagy hagyománya van a körtetermesztésnek: a helyiek mintegy 45 hektáros területen termesztik a gyümölcsöt. Az idén a szárazság miatt közepes termést szüretelnek le, sőt kisebb jégverés is érte a fákon a körtét. A jobb minőségű körte friss fogyasztásra kerül, míg a többit cefrézik, és a híres szatmári körtepálinkát főzik belőle. Az ököritófülpösi körtéért Budapestről, sőt Romániából is járnak rendszeresen felvásárlók, mert úgy tartják, a település határában terem a legízletesebb gyümölcs.

A szombaton 9.00 órakor főzőversennyel kezdődő körtefesztiválon egész napos kulturális műsor várja az érdeklődőket, a környék hagyományőrző együttesei szórakoztatják majd a vendégeket. Színpadra lép a község Európa-hírű, Fergeteges Néptáncegyüttese is. A programot este táncmulatság zárja a rendezvény helyszínén, a helyi sportpályáján.

A körtetermesztőknek szakmai konferenciát is rendeznek, a település házasságkötő termében az aktuális kérdésekről tartanak előadásokat a szakemberek. Így szó lesz a piaci helyzetképről és a termesztéssel összefüggő beruházási pályázati lehetőségekről is. Termeléstechnológiai tanácsadás szintén lesz, hogy a körtetermesztésből élő ököritófülpösi családok a legújabb kutatási eredményeket is hasznosítani tudják munkájuknál.

A közös lakomáról persze senki sem maradhat le, hiszen az ököritófülpösi önkormányzat dolgozói, akik több mint 100 kilogramm húst használnak majd fel az ezer adag babgulyás elkészítéséhez, főzősátoruknál 17.00 óráig szolgálják fel az elkészített egytálételt.
forrás: MTI