Hosszas betegség után elhunyt Neuser Lajos

Hosszantartó betegség után elhunyt az 1970-es évek egyik legmeghatározóbb magyar motorversenyzője, Neuser Lajos, aki a fent említett időszakban több hazai bajnokságot is nyert, sőt nemzetközi versenyeken is öregbítette az itthoni motorsport hírnevét.

Neuser azonban nemcsak versenyzőként, hanem csapatvezetőként és szerelőként is óriási tekintélyt szerzett magának, hiszen ő alapította meg a több világszinten is elismert motorversenyzőt foglalkoztató Spartacus Egyesületet, ami a maga korában nemcsak felvette a versenyt a száz százalékos állami támogatásban részesülő Budapesti Honvéddal és a Zalka Máté Motorsport Klubbal, hanem több alkalommal le is győzte a fent említett egyesületek versenyzőit. A „vasfüggöny mögötti” viadalok egyik legnagyobb alakja először a gyorsasági motoros világbajnokságon is induló Rizmayer Gábor édesapjával indult az országos bajnokságon, de versenyezett nála a szintén ismert Magda Sándor és Harmti Árpád is, sőt dolgozott hazánk első világbajnokának, Talmácsi Gábornak az édesapjával, Talmácsi Istvánnal is, akivel élete végéig szoros barátságot ápolt.

A Talmácsi családhoz egyébként is szoros szálak fűzték, hiszen ő vitte haza a kórházból az újszülött Gábort, István ugyanis akkoriban gerincproblémákkal küszködött. A sors furcsa fintoraként fiai szinte a Talmácsi testvérekkel egyszerre jöttek a világra, ő azonban eltiltotta őket a motorversenyzéstől, amit túlságosan veszélyesnek tartott gyermekei számára. Huszonhárom éves pályafutása során természetesen Neuser is elszenvedett több komolyabb balesetet, pár évvel ezelőtt ugyanis nyolc öltésről, és három ujjvég hiányáról beszélt az őt rendhagyó történetei miatt szívesen felkereső újságíróknak. Ahogyan azt már említettük versenyzői pályafutása után csapatvezetőként, és szerelőként is dolgozott, és akárcsak versenyzőként, szerelőként is sikerült nemzetközi hírnévre szert tennie. Több külföldi csapatnak is szerves részét képezte, majd évekig a világbajnokságon ténykedő Team Tóth egyik alapemberének számított, miközben több fiatal motoros útját egyengette. Halála előtt egy évvel, azaz 2011-ben (63 esztendősen!) még rajthoz állt egy Balassagyarmaton rendezett versenyen, ám betegsége már ekkor is több tevékenység elvégzésében gátolta. Eltávozásával a magyar motorsport egyik legnagyobb alakját veszítettük el.

Forrás: Motorsportal.hu