Ezer kilométer egy velocipéddel

Különleges kaland veszi kezdetét pár héten belül Magyarországon: a nyár 5 hétvégéjén alkalmanként 350 jelentkező ingyen, teljes ellátással vehet részt a Tisza-völgy értékeinek, természeti szépségeinek felfedezésében és megóvásában.

Hidvégi-Üstös Pál április 27-én indult útjára Poroszlóról, a Tisza-tavi Ökocentrum megnyitó ünnepségének keretében, és több mint 1000 kilométer végigtekerése után május 14-én érkezett vissza Poroszlóra a Tisza-tó Napján.

„A velocipédnek nagyon jó volt a fogadtatása, mosolyt csalt az emberek arcára. Az idősek csodálkoztak, a gyerekek ujjongva, tapsolva fogadtak. Nagyon jó volt újra látni az ismerős arcokat, sokan már korábban futottak kerékpároztak velem a környezetvédelmi programok kapcsán, és persze nagyon jól esik, hogy a polgármesterek mindenhol milyen örömmel fogadták, hogy folyamatosan visszatérek és kitartóan küzdök a legmagyarabb folyónkért. Fontos motiválni a fiatalságot is, hogy egy élőbb Tisza-völgyben cseperedhessenek fel. Hivatalosan is bejelenthetem, hogy azzal a kerékpárral tekertem, amelyiken a legtöbb polgármester ült, ugyanis mindenkinek felajánlottam, hogy próbálja ki ezt a 100 éves velocipédet” – mondta Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete.

8 nap alatt az összes Tisza-menti települést felkereste a Tisza Nagykövete, és a polgármestereket személyesen kérte meg, hogy nevezzenek csapatot az idei év legnagyobb szabású Tisza-menti fenntarthatósági rendezvényére, a Tiszavölgy Kalandtúrára, mely júniustól szeptemberig tart. A Kalandtúra az Új Széchényi terv keretében az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A program célja, hogy játékos formában, sportolás közben megismertesse a résztvevőket azokkal a sokszor egészen egyszerű módszerekkel, fenntarthatósági viselkedésformákkal, melyekkel jelentősen csökkenthető az ökológia lábnyom.

A Tiszavölgy Kalandtúra során a szervezők bemutatják a helyi környezeti és kulturális értékeket, a résztvevők megkóstolhatják a helyi ízeket, helyi termékekkel kapcsolatos feladatokat oldanak meg. Programjukkal hozzájárulnak a megelőző környezetvédelem módszereinek népszerűsítéséhez (komposztálás, a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása, szelektív szemétgyűjtés), tehát ahhoz, hogy kevesebb hulladék kerüljön a folyóba, a hullámtérre. A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek az ország egész területéről, kivéve a Közép-Magyarországi régiót. Elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A program 5 hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség.

A kalandtúrára – nevezési díj ellenében – olyan cégek csapatai is nevezhetnek, melyek számára fontos a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem. Ők a részvételükkel és hozzájárulásukkal segítenek abban, hogy egy virágzóbb, tisztább Tisza-völgyben élhessünk.

A Tiszavölgy Kalandtúrán minden csapat polifoamot, takarókat, poharakat, saját névvel ellátott pólókat kap. A szervezők biztosítják az étkezést a megérkezéstől a vasárnap kora délutáni elutazásig (reggeli, napközben frissítő az állomásokon, gyümölcs, étel, csapvíz, bográcsos vacsora), és két éjszakai szállást sátortáborban (a sátorral együtt). Biztosítják továbbá a feladatokhoz szükséges és biztonsági felszerelést, kenukat, személyzetet, egészségügyi felügyeletet. A csapatok önállóan gondoskodnak az indulási helyre érkezésről, és onnan a hazautazásról, valamint saját kerékpárról. A rendezvényen való részvétel ingyenes. További információ a honlapon: www.tiszavolgy.hu

A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó, természeti sportok tárházát – kenuzás, vízibicikli, tutaj, úszás, kerékpár, futás, gyalogtúra, kötéltechnikák – felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program.

A résztvevők naponta kb. 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon feladatokat teljesítenek, melyek lehetnek sportosak (úszás, kenuzás, vízibicikli, futás, kalandpálya), vagy kapcsolódhatnak a látnivalókhoz (természeti értékek, emlékhelyek, templomok), a fenntartható viselkedésmintákhoz (a felesleges hulladék termelődésének megakadályozása), illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez (gyümölcsök, lekvárok, pálinka, borok, kézműves termékek). A szervezők a Tiszát és annak gátjait nem versenypályaként használják, hanem megpróbálnak minél több természeti és épített örökséget bemutatni.

Minden hétvégi program pénteken 10 órakor indul, és vasárnaponként ünnepélyes díjátadással zárul 15 órakor. A kalandtúrán 18 év alattiak csak szülői beleegyezéssel és felnőtt kísérettel vehetnek részt. A csapatoknak legalább 50 százalékban 18 év feletti résztvevőkből kell állnia. A részvételnek felső korhatára nincs.

A Tiszavölgy Kalandtúra 5 hétvégi rendezvényből áll:

1. hétvége: Tiszabecs – Záhony, 2012. június 8-10.

2. hétvége: Záhony – Tokaj, 2012. július 6-8.

3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.

4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.

5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.
forrás: SPORT SOX