Button tesztelés helyett Budapestre jön

A McLaren versenyzője nem vesz részt a FIA hivatalos, május 1-3. közötti tesztelésén, helyette Budapesten tart bemutatót.

A szezon közbeni tesztelést a költségcsökkentés miatt tiltották be a csapatok jóváhagyásával, de az istállók a betiltás óta szorgalmazzák – legalább korlátozott időtartamban - az engedélyezését. Idén a Spanyol Nagydíjat megelőzően, május 1-3. között lesz lehetősége a pilótáknak és istállóknak a szezon közbeni tesztelésre, az olaszországi Mugellóban. A McLaren bejelentette, hogy a teszten a versenypilótái helyett a két tesztpilóta, Gary Paffet és Oliver Turvey vesz részt.
Az idén újra engedélyezett évközi teszt nem jelent a szériában plusz tesztnapot, mivel a mugellói három napot a szezon előtti tesztekből vették el, így az elv, amely miatt korlátozták az évi tesztnapok számát, továbbra is fontos szempont. A helyszín kiválasztásánál több pálya is szóba került, többek között Silverstone, miután az istállók jelentős részének Nagy-Britanniában van a székhelye, de végül különféle megfontolások alapján a Ferrari tulajdonában lévő mugellói aszfaltcsíkra esett a választás.

A csapatok már a döntéskor üdvözölték a szezon közbeni tesztelés lehetőségét, hiszen évek óta a szezon első nagy frissítéseit az első európai helyszínen vetik be, így az idei Spanyol Nagydíj előtt lehetőségük lesz kipróbálni az újításokat. Vannak alakulatok, akiknek most kifejezetten jól jön a három napos gyakorlás, hiszen az első versenyek után egyre határozottabban körvonalazódni látszik az erősorrend.
Jenson Button Fotó: EPA
A Ferrari az első futamok után szembesült az idei autója, az F2012-es gyengéivel, ezért már Ausztrália óta gőzerővel dolgozik a javításán, ám a csapat ígérete szerint ezek csak Spanyolországban lesznek készen. Számukra, és pilótáik számára kifejezetten kedvező lehetőség a mugellói háromnapos teszt.

A McLaren idén egy rendkívül versenyképes autóval kezdte meg a szezont, és az MP4-27 mind az egykörös tempóját illetően, mind pedig a versenytempó tekintetében az élen áll, a legegyenletesebb teljesítményt nyújtva, ezért is gondolhatják úgy Wokingban, hogy a mugellói teszten lehetőséget adnak a tesztpilótáknak.

Az istálló a Twitteren jelentette be döntését: "Mugellói pilótapárosunk: A legnépszrűbb tesztpilótánk, Gary Paffet és Oliver Turvey osztoznak a vezetésen. Ez azt jelenti, hogy Jenson Button és Lewis Hamilton nem leszn ott Mugellóban – de tesztpilótáink fantasztikusak, és élvezni fogják az első ízelítőt az MP4-27-tel” – állt a wokingi alakulat közleményében.

Turvey valójában már egy alkalommal kipróbálhatta a McLaren idei modelljét, még év elején, egy spanyolországi egyenesvonalú futáson, de igazi teszten ő és Paffet is utoljára 2011 novemberében vett részt, Abu Dzabiban, a fiatal pilóták tesztjén.  
Mint ismert, Jenson Button május 1-én Budapest belvárosában, a Szent István-bazilika és a Parlament között száguld majd egy háromórás motorsportparádé keretében.
http://www.hirado.hu/formula1 oldalon a Forma-1 minden további híréről, érdekességéről, kulisszatitkáról is olvashatnak.

forrás: hirado.hu/forma1 / telesport.hu