Gyurcsány mehet a bíróságra...

Gyurcsány Ferenc igazi demokratának titulálta magát. A 2006-os tömegoszlatásokról és a kordonországról nem beszélt. A bekiabálások és a szavazás emlékeztették minderre.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött az országgyűlés. Az ügyészség a sukorói kaszinóbotrány és telekügylet bizonyos részletei miatt emelt vádat a korábbi miniszterelnök ellen. Gyurcsány Ferenc a szavazás előtti beszédében kijelentette, az ügyészség valótlant állít, hazudik. (Hazudtál reggel délben meg este – hallatszik több felől az ülésteremben.) Közölte, amit az ügyészség megküldött az Országgyűlésnek, annak egyetlen szava sem helytálló. A korábbi miniszterelnök elmondta, kormányával azon dolgozott, hogy egy olyan beruházás jöjjön létre, amely 1 milliárd dollárt hasznot hoz az országba és 2500 munkahelyet teremt. Gyurcsány a botrányok ellenére is kijelentette, úgy gondolja ez egy jó beruházás lett volna, bár sokan nem látták ezt át, csak ágáltak ellene.

A korábbi kormányfő közölte, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Hozzátette, ha ez azt jelenti, hogy országa boldogulásáért dolgozott, akkor nem egyszer és egy rendben, hanem több tucatszor követte el ezt a bűnt.

(A bekiabálások ekkor már igencsak felerősödtek: Miazhogy! Nagyonis! Nemcsak ezeket a bűnöket követted el!)

A volt kormányfő közölte, ez csak látszólag jogi ügy, valójában politikai leszámolás. Orbán Viktor 2007-ben tett kijelentését idézte – amelyet a WikiLeaks iratok nyilvánosságra hozásakor derült ki a napokban – hogyha lehetősége van rá, meg kell ölnie politikai ellenfelét.

„Jobban szeretném látni Gyurcsányt holtan, mint sebesülten.” – idézte a mostani miniszterelnök szavait a korábbi kormányfő.

Majd hozzátette, egy alávaló hatalom uralja ma Magyarországot. Minden demokratának büszkén hezitálás nélkül fel kell ez ellen lépnie.

(A bekiabálások rendszeressé váltak: Ki a demokrata, te tömegbelövető?)

„Van-e bűnöm?” – tette fel a kérdést Gyurcsány. (Újabb bekiabálás: Millió te tolvaj.) „Politikai értelemben van.” – folytatta. A korábbi miniszterelnök közölte, a bűne az volt, hogy 2002-ben és 2006-ban is elbukott a Fidesz a szocialistákkal szemben. (Ismét egy bekiabálás: Igen 2006-ban kardlappal, szemkilövetéssel és kordonnal tartottál fenn demokráciát.)

Gyurcsány Ferenc közölte, Polt Péter a Fideszhez lojális legfőbb ügyész a vádlottak padjára akarja ültetni. Hozzátette, a jelenkor feldúlt, antidemokratikus rendszerének lesz kritikusa és vádlója. (Gúnyos kacaj fut át mondatait követően a termen.)

A volt kormányfő közölte, készen áll ennek a csatának a megvívására. „Magyarországon több mint 50 éve volt koncepciós per.” – tette hozzá. (A padsorokból több helyről hallható: 2006-ban azért személyesen is átéltünk jópárat! De rossz a memóriád!)
Végül a bukott miniszterelnök kijelentette ő továbbra is Magyarországért és a köztársaságért harcol.

Gyurcsány mentelmi jogát az Országgyűlés 306 igen, 52 nem szavazattal függesztette fel.

Argo
barikad.hu