Az ítélet jogerős: tíz hónapot kapott Stohl András

Ítélet született az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András elleni büntetőper másodfokú tárgyalásán, a bíróság az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. Tíz hónap börtönbüntetést kapott a színész-műsorvezető, öt hónap után szabadon bocsátható, amit drogprevenciós körútján tanúsított igyekezetének köszönhet. Az ítélet jogerős. 

Tíz hónap börtönbüntetést kapott Stohl András, de öt hónap után szabadon bocsátható, amelyet a bírónő szerint a drogprevenciós felvilágosító turnéján tett erőfeszítéseinek köszönhet. A bíróság a jogerősen kiszabott szabadságvesztés mellett öt évre eltiltotta a színészt a járművezetéstől, és 600 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie, a közügyektől való eltiltást azonban kivették a jogerős ítéletből.
A másodfokú bíróság az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésén kívül (erre vonatkozó javaslatát a védő vissza is vonta) egyetértett a védő védekezésével. Stubeczky Sarolta bírónő szerint az elsőfokú ítélet alaposnak bizonyult, de felülbírálatra mégis alkalmas volt.
A bírónő szerint túl kritikus a közvélemény
Míg a maradandó fogyatékosság okozása az elsőfokú ítéletben szereplő tényállásban még szerepelt, a jogerős másodfokú ítéletből már kikerült. Az ítélet szerint nem állapítható meg, hogy a sérülések maradandó fogyatékosságot eredményeztek Kaincz Pálnál, egy kétséget kizáróan nem bizonyított tényt pedig nem lehet a vádlott rovására írni. A nem maradandó sérülésnek egyébként örülni is kell – hívta fel a figyelmet a bírónő. A sértett nem tudja úgy fordítani a lábát, mint korábban, de hogy ez a baleset miatt, vagy más miatt van, nem egyértelmű. A bíróság ezért változtatta meg a minősítést.
Stohl a média gyűrűjében
Fotó: Túry Gergely
Stubeczky Sarolta szerint az nem vitatható, hogy Stohl András a balesetben megsérült. Szerinte a közvélemény nagyon kritikus tud lenni: "ha elkövetett valaki valamit, akkor természetesen bűnös, és mit érdemel? 'Kötél általi halált.' Azonban a kritikus közvélemény nem szabad, hogy befolyásolja a bíróság döntését. A törvény előtt mindenki egyenlő, így az ittas vezetés három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható mindeki esetében. Persze meg kell nézni az enyhítő és súlyosbító körülményeket: van, akinél az előbbi, van, akinél az utóbbi van túlsúlyban".
A bíróság az indoklásában kimondta, hogy minden ügyben személyre szabottan születik ítélet, hiszen nincs két ugyanolyan eset. A bíróság figyelembe vette, hogy nem első esetben történt meg, hogy Stohl ittasan okozott balesetet. A bírónő szerint most valamiért felelősséget kell vállalnia Stohlnak, mert bár jó szándékú ember, de hiába fogadta meg 2002-ben a bíróság előtt, hogy nem ül ittasan a volán mögé, mégis megtette és súlyos balesetet okozott.
Az "eszméletlen igyekezet" hatása
A bírónő azt is kifejtette: „érzékelték az eszméletlen igyekezetét az előadások megtartása kapcsán Stohl részéről, és hogy intő példa akar lenni a fiatalok előtt. Kaincz Pál bármennyire is meg van sértve, Stohl igyekszik. A sértett azt is sérelmezte, hogy a színész nem látogatta meg, de erre adott magyarázatát a bírónő elfogadta. Stohl álláspontja az volt, hogy nem akarta befolyásolni látogatásával a bírósági eljárást. Állítása szerint azért nem akart pénzt sem adni Pali bácsinak, hogy ne mondják azt az emberek: ezzel akarta rávenni, hogy pozitívan nyilatkozzon róla a bíróság előtt.
A bírónő azt mondta Stohl Andrásnak: "Ebben a helyzetben, amiben Ön van, egyszer felelősséget kell vállalni. Meglátja, hogy ezután Önnek is könnyebb lesz. Csinált egy rossz dolgot, és ez lesz a vezeklés. Ha pedig később fiataloknak tart előadást, arról is mesélhet nekik, milyen volt odabent. Ezen kívül nyugodtan nézhet az emberek szemébe és mondhatja. hogy megkapta azt, amit megérdemel."
Az ítélethirdetésen Kaincz Pál sértett már nem vett részt, csak jogi képviselője, Mester Csaba jelent meg a helyszínen. Az ítélethirdetésre Bodrogi Gyula, Sváby András és Hollósi Frigyes is elment.
Kaincz Pál, a sértett, Stohl András, a vádlott és Ruttner György, Stohl ügyvédje - Tekintse meg galériánkat!
Fotó: Túry Gergely
A Stohl-ügy
Stohl András 2010. május 8-án hajnalban, a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba és ott összeütközött két, szabályosan közlekedő autóval. A balesetben négyen sérültek meg, egyikük súlyosan. A baleset után a színész elhagyta a helyszínt, ezért a rendőrök még aznap az otthonából előállították.
Az ügyészség súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolta meg Stohlt, ezt később az orvosszakértői véleményre alapozva maradandó fogyatékosságot okozó egészségkárosodás minősítésre változtatták. A színész a baleset előtt az alkohol mellett kokaint is fogyasztott, de ez nem volt a vád tárgya, mert Stohl András vállalta az úgynevezett elterelést, vagyis azt, hogy megelőző, kezelő jellegű foglalkozásokon vesz részt.
A Budakörnyéki Bíróság a színészt 2011. március 31-én hozott elsőfokú ítéletében két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a járművezetéstől, 3 évre pedig a közügyek gyakorlásától. A színész ezt súlyosnak tartotta, és szereplések, interjúk sorával lobbizott azért, hogy ne kerüljön a rácsok mögé.
A per részleteiről itt olvashat, az ügy előzményeivel pedig ez a cikkünk foglalkozik.