Nem elégséges Czunyiné Bertalan Judit menesztése

A Jobbik bár szükséges lépésnek tartja a közoktatásért felelős államtitkár menesztését, ugyanakkor úgy gondolja, Czunyiné Bertalan Judit távozása nem oldja meg a problémákat, ha a személycserét nem kísérik szakmai változtatások is, a párt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról.

 

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának elnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább és átveszi a közoktatásért felelős feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.
  
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a szakminisztérium 2013-ban még azzal érvelt az államtitkárság szétválasztása mellett, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván. "Úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik" - fogalmazott Dúró Dóra.
  
A jobbikos képviselő szerint az "Orbán-kormány oktatáspolitikájának bukása tetten érhető a tanárok és a diákok túlterheltségében, a Klik működésképtelenségében, a tankönyvpiac korábbi értékeinek tönkretételében, a társadalmi különbségek növekedésében".
  
Gyakorlatilag nincs olyan területe a köznevelésnek, amelyben sikeresnek lenne nevezhető az elmúlt öt év - fejtette ki Dúró Dóra, majd hozzátette, a Jobbik mindezek miatt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról is, hogy a "szakma bevonásával, az emberek véleményének ismeretében tudjon felkészülni a programalkotásra".