MSZP: tao-plafonra van szükség

Az MSZP szerint a társasági adóból (tao) befolyó sporttámogatási pénzek esetén egy plafon meghatározására van szükség, emellett átláthatóvá kell tenni ezeknek a pénzeknek a felhasználását. Az ellenzéki párt azt is javasolja, hogy az úszás után is járjon a most csak látvány-csapatsportok támogatása esetén igénybe vehető társasági adókedvezmény.


Bárány Balázs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón közölte, azt javasolják, hogy maximalizálják, évente mennyi pénz költhető el a tao-rendszeren keresztül a futballra, hogy "ne menjen a világ összes pénze a magyar focira".
 
Szerinte az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az úszás területén a felkészülés legalapvetőbb körülményei még a legjobb magyar sportolóknak sem adatnak meg mindig. Eközbenfocira mindig van pénz; "számolatlanul", eszetlenül ömlenek a tízmilliárdok a labdarúgásba például a tao-finanszírozáson keresztül - mondta Bárány Balázs.
 
A szocialista politikus közölte, szeretnék azt is elérni, hogy fillérre pontosan lehessen tudni, melyik sportági szakszövetségen keresztül mekkora összeg ment az egyesületeknek és azt mire költötték.
 
Bárány Balázs emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a jelenlegi sportállamtitkár, Szabó Tünde, akkor az úszószövetség főtitkára is támogatta, hogy az úszás is kaphasson a tao-forintokból.
 
Jó lenne, ha a Fidesz most már tényleg le venné "a mancsát" a magyar sportról és nem a saját hűbéreként kezelné - mondta.