Az autós szakmai szervezetek üdvözlik a termékdíj átalányt

Az átalány termékdíj a korábbi bonyolult és áttekinthetetlen számítási rendszer után valamennyi importőr számára egyszerűsíti, olcsóbbá teszi az adminisztrációt, csökkenti a hiba kockázatát, így a büntetés veszélyét - közölte az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete kedden az MTI-vel.

 


A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítása - amelyet a közelmúltban fogadott el a parlament - a jövő év első napján lép hatályba.
   
Termékdíjat csak az új autókban, motorkerékpárokban lévő, termékdíj-köteles alkatrészek után kell fizetni. Például az 1000 és 1500 köbcenti között benzines- és dízel kocsiknál a termékdíj átalány 5 ezer forint. Ez magában foglalja az akkumulátor, a gumiabroncsok, az elektromos berendezések és a kenőolaj termékdíját is.
   
Az 50-250 köbcenti hengerűrtartalmú motorkerékpároknál az átalány termékdíj 1500 forint.
   
A közlemény kiemeli: "az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hosszú éveken át tette le és tartotta életben javaslatát a termékdíj átalány bevezetésére. Nagy örömünkre szolgál, hogy erőfeszítéseink meghallgatásra találtak és a jogalkotó ezt hatályos jogszabály formájába öntötte".