Holokauszt-emléktáblát avatnak a Zeneakadémia Wesselényi utcai épületén

Holokauszt-emléktáblát avatnak a Zeneakadémia Wesselényi utcai épületén kedden délután.


A Ligeti Györgyről elnevezett épület Wesselényi utcai homlokzatán az épület átfogó rekonstrukciója előtt egy, az antifasiszta ellenállás hősi halottainak emléket állító tábla volt megtalálható, melyet 1996-ban állíttatott a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).
 
A Mazsihisz által készíttetett eredeti táblát a Gidófalvy Emlékbizottság kérésére az emlékbizottság XIII. kerületi emlékhelyére helyezték át. Ennek fő oka az volt, hogy az emlékbizottság minden, az úgynevezett kisegítő karhatalmi (Kiska-) alakulatokkal kapcsolatos tárgyi emléket egy helyen kívánt gyűjteni.
 
Fónagy János országgyűlési képviselő, Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont korábbi ügyvezető igazgatója és Bóka László, az Erzsébetvárosi Kulturális Egyesület elnöke kezdeményezésére a Zeneakadémia Batta András rektorsága idején az épület rekonstrukciójához kapcsolódóan új táblát készíttetett a korábbihoz hasonló felirattal - idézik fel az egyetem közleményében.
 
A keddi emléktábla-leleplezésen közreműködik a Zeneakadémia harsona tanszakának együttese (Sztán Attila, Ujj Tibor, Tóth Márk Antal, Brindás Barnabás, Czeilinger Norbert és Angyal János), előadásukban Beethoven Tre equali című gyászzenéje hangzik el.
 
A második világháború éveiben a gettó Wesselényi utcai kapujának közelsége miatt nyilas és SS kaszárnya költözött a falak közé. 1944. december 28-án nyilasokból és SS-tagokból álló fegyveres csoport megtámadta a Bethlen Gábor téri kórházat; másnap 28 fiatalabb férfit a Wesselényi utcai kereskedelmi iskola épületébe hurcoltak, majd december 29-én a Visegrádi utcai ellenállási csoport és a Vilmos-laktanyai Kiska-alakulat tagjaival együtt 81 embert meggyilkoltak. Ennek a tragikus eseménynek állított emléket 1964-ben a Hazafias Népfront és a VII. kerületi Tanács, majd 1996-ban a Mazsihisz.
 
Az eredetileg is iskolának szánt Wesselényi utcai épületet az 1870-es évek elején épült Feszl Frigyes tervei alapján. Miután története folyamán több iskola is működött benne, az épület a teljes körű átépítést követően 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek ad otthont.

kép: egy lány...