Hillary Clinton nyáron indítja választási kampányát

A Politico befolyásos amerikai online hírmagazin csütörtöki írásában biztosra veszi, hogy Hillary Clinton 2016-ban ringbe száll az Egyesült Államok elnöki posztjáért, és vezető demokrata párti tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a volt first lady valószínűleg csak júliusban indítja el hivatalosan választási kampányát.


A hírportál úgy tudja, hogy Hillary Clinton - aki megválasztása esetén az első nő lenne a világ vezető hatalmának elnöki székében - eredetileg idén áprilisban jelentette volna be elnökválasztási kampányának kezdetét, de mivel nincs a láthatáron olyan ellenfél, aki nála nagyobb eséllyel pályázhatna a Demokrata Párt elnökjelöltségére, ezért a kampányindító elhalasztása mellett döntött.
 
"Nem nehezedik rá semmilyen nyomás, nem látni érdemi kihívást a horizonton. Ha megteheted, hogy nem kell sietned, kihasználod" - idézett a hírportál egy demokrata politikust.
 
"Nem akarja, hogy a sajtó siettesse, hogy megtegyen valamit, amire még nincs felkészülve. Egyelőre kényelmesebb neki ez a helyzet, amikor még nem pályázó. Miért is ne várna?" - fogalmazott egy demokrata tanácsadó.
 
A várakozások szerint Hillary Clinton - aki Barack Obama kormányában korábban külügyminiszteri posztot töltött be - áprilisban bejelenti majd, hogy megalakítja az úgynevezett feltáró bizottságot, amellyel a pártjuk jelöltségre pályázó politikusok azt "tárják fel", hogy milyen eséllyel indulhatnak az elnökségért. Ezt fogja követni a júliusi hivatalos kampánykezdet.
 
A Politico rávilágított, Hillary Clintonnak a későbbi kampánykezdet lehetőséget ad arra, hogy a nyilvános kampány jelentette figyelem elkerülésével csiszoljon választási üzenetén, politikáján és a kampány szervezeti felépítésen. Ezenkívül júliusban már sokkal inkább politikusként léphet színre, semmint volt külügyminiszterként.
 
A legfrissebb felmérések szerint a demokratáknál Hillary Clinton egykori first lady, szenátor és külügyminiszter, a republikánusoknál pedig Mitt Romney üzletember, volt massachusettsi kormányzó vezeti jelenleg a 2016-os potenciális elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját.