További kivételek a nehézgépjárművek hétvégi korlátozása alól

A kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezéseket szállító, valamint a gyakorlati oktatást, illetve vizsgáztatást szolgáló 7,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű járművekre nem vonatkozik a hétvégi kamionstop - az erről szóló kormányrendelet-módosítás a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.
A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról címet viselő, 2008-ban született kormányrendelet a következő korlátozásokat tartalmazza: ezek a járművek nem közlekedhetnek július 1-jétől augusztus 31-ig szombaton - amennyiben az nem munkanap - délután 15 órától vasárnap este 22 óráig. Munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órájától a munkaszüneti nap 22 órájáig, továbbá szeptember 1-jétől június 30-ig - a megelőző nap 22 órájától - vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig.

  A rendelet megfogalmazott kivételeket, így a tiltott időszakban is közlekedhettek például a fegyveres szervezetek, a katasztrófavédelem, a köztisztasági, az élőállatot és friss virágot szállító nehéz gépjárművek. Ezekhez tett hozzá két további kivételt a mostani rendelet. Az első szerint közlekedhetnek a tiltott időszakban a kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezések és állatok szállításához használt járművek, ideértve a rádió, a televízió és a külső filmfelvételekkel összefüggő szállításokat is. A másik új kivétel pedig a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésére és vizsgáztatására használt, a gyakorlati oktatást vagy vizsgáztatást szolgáló nehéz gépjárművek.
 
Az új szabályok - egy kivétellel - december 15-én lépnek hatályba. A kivétel az országos működési engedély alapján végzett vasúti személyszállítás részletes feltételeiről szóló kormányrendelet egyik hatályba léptető szabálya, amely csütörtökön hatályon kívül került volna. Ezt 2019. december 4-re tolja ki a szerdán 19 órakor hatályba lépett szabály.