Önálló tantárgyként taníthatják a panaszjogot a következő tanévtől a jövő rendőreinek

A Független Rendészeti Panasztestület (FRP) elnöke azt kezdeményezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hogy önálló tantárgyként oktassák a rendőröknek a panaszjog gyakorlatát – közölte Tisóczki Flóra, az FRP szóvivője csütörtökön a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.
 

Lukács Tamás FRP-elnök az MTI-nek azt mondta, a kezdeményezést az egyetemen örömmel fogadták, a panasztestület feladata az új tantárgy tematikájának kidolgozása. Hozzátette, a tárgyat várhatóan a következő tanévtől oktatnának.
 
Tisóczki Flóra elmondta azt is: szintén ezzel az igénnyel indították el és ajánlották fel a megyei főkapitányságoknak, illetve a rendőrkapitányságoknak, hogy oktatást tartanak. Ezek a találkozók arra is szolgálnak, hogy a testület is megismerje a rendőrség gyakorlatát, ezáltal életszerűbb döntések születhessenek – tette hozzá.
 
A szóvivő ismertetése szerint a magyar szervezethez hasonlóan Belgiumban és Írországban testület, más országokban az ombudsmani intézményrendszer vagy speciális bíróság, esetleg bizottság szolgál a rendőri intézkedések jogszerűségének kivizsgálására.
 
Úgy vélte, a testületre nem önmagában kell tekinteni, hanem a magyar jogvédelmi rendszer részeként, ezért törekednek az ombudsmani hivatallal és az Alkotmánybírósággal együttműködésre, és figyelemmel követik a bírói gyakorlatot is.
 
Tisóczki Flóra elmondta: a jogvédelem egyik lényeges kérdése a nyilvánossághoz való viszony, a testület megújította arculatát az elmúlt fél évben annak érdekében, hogy egy nemzetközileg is jegyzett és hathatós jogvédelmi rendszer intézményeként jelenjen meg. Awww.repate.hu honlapon többek közt szerepeltetik, hogy ki mikor és milyen körülmények között indíthat eljárást. A honlap angol nyelven is elérhető.
 
A szervezet megújulásával összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy változatlan munkatársi létszám mellett reményeik szerint az év végére az ügyhátralékukat sikerül ledolgozni. Egyúttal köszönetet mondott a technikai háttérért és támogatásért az Országgyűlés vezetésének és hivatalának, amely a megújulást biztosította.
 
A Független Rendészeti Panasztestületet az Országgyűlés 2008-ban hozta létre. A szervezet honlapján felidézik: a 2006. évi őszi események – illetve azok vizsgálata – hozta létre azt az igényt, hogy a rendőrségi eljárások elleni panaszra külön intézményrendszer jöjjön létre. Az FRP az Országgyűlés által 6 évre megválasztott tagokból áll, akik jogi végzettségűek, eljárásuk során senkitől nem kötelesek utasítást elfogadni és az eljárási rendjük alapjait a törvény biztosítja. A testület célja a rendőrség hatáskörébe tartozott panaszeljárások kivizsgálása immár az alá-fölérendeltségi viszonyoktól függetlenül, alapjogvédelmi szempontból.