Magyarország is részt vesz az első világháborúról rendezett vatikáni konferencián

Az Értelmetlen mészárlás. A katolikusok és a Szentszék az I. világháborúban címmel kezdődött nemzetközi történész konferencia szerdán Rómában a Vatikán és a Római Magyar Akadémia (RMA) közös szervezésében - számolt be Molnár Antal történész, az RMA igazgatója az MTI-nek.
    

Az első világháború kirobbanásának századik évfordulójáról emlékezik meg a Történettudományok Pápai Bizottsága, a kereszténység történetét tanulmányozó nemzetközi bizottság (CIHEC) és az RMA által október 15-17. között közösen szervezett konferencia. A tizennégy, többnyire a világháborúban részt vett európai országból érkezett történész a katolikus egyház és a szentszék világháborús szerepét vizsgálja meg. Az "értelmetlen mészárlás" kifejezés a világháború idején az egyházat vezető XV. Benedek pápától származik 1917-ből.
    
A konferenciát szerdán a Vatikánban mások mellett Pietro Parolin szentszéki államtitkár, valamint Molnár Antal, az RMA igazgatója nyitotta meg. A konferencia harmadik napján a résztvevőket az RMA látja vendégül, a rendezvényen közép-kelet-európai tudósok szólalnak fel. A Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetét Fejérdy András képviseli a Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök és a Nagy Háború című előadásával.
    
Molnár Antal az MTI-nek elmondta, a mostani konferencia folytatása a tervek szerint 2018-ban lesz az első világháború és az ezt követő béke következményeinek elemzésével.
    
A Vatikán nem első alkalommal szervez közös konferenciát az RMA-val. A római magyar kulturális intézetben legutóbb szeptember végén rendezték meg a Vatikán kelet-európai politikájáról szóló konferenciát.

forrás: MTI
kép:  ujszo.com