Durván drágítja az alkoholt a kormány

A gyógynövényes italokat és a pálinkákat leszámítva gyakorlatilag minden tömény jócskán megdrágul, például egy 46 százalékos alkoholos ital literjét 900 forint adó terheli jövő évtől – legalábbis ha a mostani formájában fogadják el a kormány kedden beadott adócsomagját. 

A népegészségügyi termékadó az alkoholos üdítőket és az ízesített söröket már eddig is sújtotta, és régi szándék a kommerszek visszaszorítása is a pálinka javára.


A pálinkák és a keserűlikőrök megússzák, a többi likőrre és töményre azonban kiterjeszti a népegészségügyi termékadót a kormány kedden benyújtott adócsomagja. A kezdetben még csak csipszadóként emlegetett adótípust az utóbbi években egyre szélesebb körre terjesztették ki, energiaitalok, olcsóbb szörpök, cukrozott kakaópor, snackek, később ízesített sörök estek áldozatul.

Jön a drágulás

Hamarosan pedig a jövedéki és forgalmi adó mellett fizethetjük a termékadót a szeszek után is. Az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt, ezek külön jövedéki kategóriába tartoznak, és értelemszerűen nem vonatkozik az alkoholtartalmú gyógyszerekre sem. Jelentősen megdrágulnak ugyanakkor a kommersz italok, a vodka, a whisky, gin és likőrök, stb.

A teljes cikket itt olvashatjátok el!:

forrás: index.hu
kép: www.hir24.hu