Legyen Washingtonban múzeum a kommunizmus áldozatainak!

Magyarország azt szeretné, hogy Washingtonban jöjjön létre a kommunizmus áldozatainak múzeuma.

"Hivatalosan június 11-én, a washingtoni Kongresszus könyvtárában a magyar és az osztrák nagykövetség közös rendezvényén jelentjük be a kezdeményezést" - mondta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kedden Budapesten.
 
A magyar kormány felajánlotta, hogy a 2007-ben az Egyesült Államokban a kommunizmus áldozatainak emlékére létrehozott alapítványt egymillió dollárral támogatja. A múzeum a közép-európai országok közös történelmi hagyatékaként jönne létre - ismertette az államtitkár.
 
Balatoni Monika azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a Szabadságkoncertről tartottak: június 16-án a Hősök terén ingyenes koncertet ad az Omega és a német Scorpions a rendszerváltozás 25. évfordulója alkalmából szervezett Közös siker című programsorozat keretében.
 
A magyar elképzelések szerint a kommunizmus áldozatainak washingtoni múzeuma hasonló alapokon működne, mint a budapesti Terror Háza. A miniszterelnök fogja felkérni a közép-európai országokat a múzeum közös létrehozására, és arra, "mutassuk meg a világnak: a kommunizmusnak milyen nyoma és öröksége van" - fogalmazott az államtitkár az MTI-nek. Hozzátette: Orbán Viktor hajthatatlan az ügyben, és reményei szerint a múzeum egy-két éven belül megvalósul.
 
Balatoni Monika arról is szólt, hogy a 25. évforduló alkalmából egy úgynevezett szabadságfolyam indul, amely a június 16-ai Hősök terei eseménnyel tetőzik - a Szabadságkoncert a Nemzeti Emléknap kiemelt kísérőprogramja lesz.
 
Az évforduló fontos eseményeként a négy visegrádi ország köztársasági elnöke és Joachim Gauck német államfő szabadságkörutat tesz, június 4-én Varsóban lesz az első és 16-án, Budapesten az utolsó állomása.
 
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében 89-es busz indul júniusban a Hősök teréről Magyarok, a szabadság népe felirattal. A busz bejárja Magyarországot, ott lesz a nagy fesztiválokon is.
 
A sajtótájékoztatón Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte, hogy 1989. június 16-án százezernél is több ember volt a Hősök terén Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén. Hangsúlyozta, hogy ott és akkor Orbán Viktor Közép-Európában először követelte nyíltan a szabad választásokat és a szovjet csapatok kivonását Magyarországról.
 
"Valójában a Kádár-rendszert és a kommunizmust aznap temettük el. Idén örömünneppé tesszük ezt a napot, ezért hívtuk meg az Omegát és a Scorpionst is fellépni. A rendszerváltoztatás a régió közös sikere volt" - mondta Schmidt Mária. Kitért arra, hogy a június 16-ai kulturális program megszervezésére a KIM megbízásából meghívás és hirdetmény nélküli közbeszerzést írtak ki, amelyet a Sziget Kft. nyert el.
 
A sajtótájékoztatón jelen volt az Omega két tagja, Kóbor János és Benkő László, a Scorpions részéről pedig Klaus Meine énekes és Rudolf Schenker gitáros videoüzenetet küldött.

forrás: MTI