Csak olyan tankönyvcsomag rendelhető, amellyel biztosítható az ingyenes tankönyvellátás

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az iskolák csak olyan árösszetételű tankönyvcsomagot rendelhetnek a tanulóknak, amellyel biztosítani lehet a térítésmentes ellátásra jogosultak számára a tankönyvet - olvasható a köznevelési államtitkárság tájékoztatójában.

A kormany.hu oldalon hétfőn közzétett dokumentumban felhívták a figyelmet arra is: esetükben a szülőktől semmilyen pénzbeli - kiegészítő - hozzájárulás nem kérhető.
   
A Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár által jegyzett tájékoztatóban emlékeztettek: a Könyvtárellátó március 17-én megnyitotta felületét, amelyen az iskolák az intézmény és a tanulók adatait ellenőrizhetik.
   
Ezt célszerű április 10-ig elvégezni - közölték, hozzátéve: az iskolai tankönyvrendelést a fenntartó egyetértésének beszerzését követően közvetlenül a Könyvtárellátó felületén lehet leadni.
   
Ismét rögzítették, hogy a tankönyvrendelet új szabályozása alapján módosultak a tankönyvrendeléshez kapcsolódó határidők is, így április 30, a tankönyvrendelés és fenntartói jóváhagyás határideje, míg június 30-ig lehet a tankönyvrendelést módosítani, valamint a normatív kedvezményben részesülőket feltüntetni. A pótrendelés határideje szeptember 5.
   
A módosítás és a pótrendelés során csak a végleges rendelésben megadott tankönyvek darabszámát lehet módosítani, ennek mértéke tankönyvenként az eredeti rendeléstől legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el.
   
Az iskola igazgatója a Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésével érintett iskolai évfolyamokon csak kísérleti tankönyvet vagy olyan tankönyvet rendelhet, amelyiknek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetését követően történt. Csak az előzőek hiányában választhat az iskola a tankönyvjegyzéken szereplő régi tankönyvek közül - hívták fel a figyelmet.
   
Az állam a térítésmentes tankönyvellátás felmenő rendszerű bevezetéséhez igazodva a 2014/2015-ös tanévben a nem állami iskolákban a 2. évfolyamra beiratkozott tanulók, valamint a 3-13. évfolyam normatív kedvezményben részesülő tanulói létszáma alapján diákonként 12 ezer forint hozzájárulást biztosít az intézményfenntartók számára az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására.
   
Az iskolák a térítésmentes tankönyvellátás bevezetésével a 2013/2014-es tanévben az 1. évfolyamra beiratkozott tanulóknak már tartós tankönyveket rendeltek, amelyek rendelkezésre állnak a következő 2014/2015-ös tanévre is. Ezért az ezen tanév első évfolyamára beiratkozott tanulók tankönyveinek esetleges pótlására az intézmények tanulónként háromezer forint támogatást kapnak.
   
Ha a következő tanév 1. évfolyamos tanulóinak száma meghaladja az aktuális tanév első évfolyamosainak számát, akkor az iskolának lehetősége van többletlétszámnak megfelelően a tanulónkénti 12 ezer forint igénylésére.
   
Fontos, hogy a valós igényeknek megfelelően történjék a tankönyvrendelés. Az iskolák fordítsanak különös figyelmet arra, hogy az első évfolyamra beiratkozott tanulók kifogástalan állapotú ábécés és olvasókönyvet kapjanak kézbe tanulmányaik kezdetekor - írták.
   
Az iskola a hit- és erkölcstanoktatáshoz a bevett egyház által alkalmazott tankönyvekre vonatkozó rendelését tankönyvenként és egyházanként összesítve küldi meg a Könyvtárellátónak a rendelési felületen. A Könyvtárellátó az összesített adatokat megküldi az érintett egyháznak. A hit- és erkölcstanoktatáshoz alkalmazott tankönyvek beszerzéséről és az iskolákhoz történő eljuttatásáról az egyház gondoskodik.
forrás: MTI