Klicsko visszalépett az elnökjelöltségtől

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ukrán párt vezetője visszalépett az elnökjelöltségtől, és maga helyett Petro Porosenko független képviselőt, volt gazdasági minisztert javasolta pártjának, hogy az ukrajnai demokratikus erők egységes jelöltje legyen.

Ezt a volt profi ökölvívóból lett politikus pártja szombati kijevi kongresszusán jelentette be. Az Ütés párt támogatta Porosenko jelölését a május 25-én tartandó elnökválasztásra.
   
Ukrajnában azért tartanak államfőválasztást, mert a parlament februárban elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics elnököt.
   
Klicsko javaslatát úgy indokolta, hogy a jövőbeli államfőnek a lehető legnagyobb támogatottsággal és legitimitással kell rendelkeznie. "Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem osztjuk meg a választók szavazatait a demokratikus erők különböző jelöltjei között" - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta, hogy most Ukrajna nehéz időket él, amelyben felelősségteljes döntéseknek kell születniük. "A május 25-i elnökválasztásnak egyesítenie kell az ukrán társadalmat, nem pedig egy új, mindenki mindenki elleni háborúvá kell válnia" - hangoztatta.
   
Klicsko meggyőződése szerint Porosenko olyan személy, akit az emberek a legszívesebben látnának az államfői poszton.
   
A legfrissebb, március közepén végzett és szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás alapján első helyen jelenleg biztos fölénnyel, 24,9 százalékkal Porosenko áll, Klicsko pedig a második helyen 8,9 százalékkal. Julija Timosenko ex-kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt elnöke a harmadik legnépszerűbb a biztosan vagy várhatóan induló elnökjelöltek közül 8,2 százalékos támogatottsággal, a Régiók Pártja vezető politikusa, Szerhij Tihipko pedig a negyedik helyen áll, 7,3 százalékkal. A felmérés szerint a második körben bármely jelölttel szemben Porosenko nyerné a választást.
   
A Nyugat-barát politikusnak tartott a 49 éves Petro Porosenko üzletember, a Rochen csokoládégyár, az Ötös hírtelevíziós csatorna, valamint számos nagy- és középvállalkozás tulajdonosa, egyike Ukrajna leggazdagabb embereinek. A Forbes magazin tavaly februárban vagyonát 1,8 milliárd dollárra becsülte, amellyel az ötödik helyet foglalta el az újság szerint a leggazdagabb ukránok listáján. Más kiadványok vagyonát ettől szerényebbre becsülik. 
   
A jelenleg független parlamenti képviselő aktív szerepet játszott a 2004-es "narancsos forradalomban", és a tavaly novemberben kirobbant kijevi hatalomellenes tüntetéssorozatban is. Viktor Juscsenko elnöksége alatt, 2005-től a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára, majd 2007-től 2012-ig az ukrán nemzeti bank felügyelőtanácsának vezetője volt. Közben 2009 októberétől a külügyi tárcát is vezette.
   
Viktor Janukovics akkori elnök 2010 márciusában az egész kormánnyal együtt menesztette, majd két évvel később kinevezte őt gazdasági miniszternek Mikola Azarov első kormányában. A 2012 őszén tartott parlamenti választások nyomán független képviselő lett, azóta nem töltött be kormányzati funkciót.