A Jobbik határozatlan ideig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot

A Jobbik határozatlan időre, a devizahitelesek problémáinak megoldásáig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, s részleges végrehajtási moratóriumot is bevezetne.

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: a moratórium nem vonatkozna a "bűnözőkre" és az önkényes lakásfoglalókra, azonban az összes jogkövető deviza- és banki károsultra kiterjesztené mindaddig, "amíg a parlament össze nem szedi magát" és meg nem oldja a teljes problémakört.
 
A Jobbik ugyancsak határozatlan időre részleges végrehajtási moratóriumot is bevezetne. Z. Kárpát Dániel indoklása szerint számtalanszor találkoznak olyan esetekkel, hogy a végrehajtók egy része mesterségesen duzzasztja a tartozásállományt olyan szintig, amikor már el lehet venni az ingatlant. A párthoz érkezett bejelentésekre hivatkozva példaként említette, néhány tízezer forintos parkolási bíráság esetén előfordult, hogy a végrehajtó évekig nem jelentkezett, majd amikor az összeg milliósra nőtt, az érintett család otthona került veszélybe.
 
Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese jelezte: jogos lenne a végrehajtási rendszert állami ellenőrzés alá vonni, s át kell gondolni az önálló bírósági végrehajtó intézményének létjogosultságát. Mint mondta, állami védőháló mellett elkerülhetőek lennének a túlkapások, az adósok éjszakai, vagy munkahelyen történő "vegzálása".
forrás: MTI