Nyilvánossá kell tenni az ügynökaktákat

Az MSZP, ha kormányra kerül, megteremti a jogi feltételeit annak, hogy az ügynökakták nyilvánosak legyenek - közölte Mesterházy Attila.   


A szocialista párt elnöke közleményében azt írta: az MSZP elengedhetetlennek tartja, hogy - a szükséges szakmai és politikai egyeztetések, valamint a megfelelő civil kontroll megteremtése után - mindenki hozzáférhessen "a múltat terhelő" információkhoz.

Az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Alapítvány szerdán mutatta be javaslatát az állambiztonsági iratok nyilvánosságáról. Kezdeményezik, hogy az egykori megfigyeltek nyilvánosságra hozhassák a róluk jelentő ügynökök kilétét, a nemzetbiztonsági szolgálatoknál maradt iratokat pedig a titkosítások felülvizsgálata után az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába helyeznék át.

A programot ismertető Bajnai Gordon azt mondta: az Együtt 2014 csak olyan politikai erőkkel köt szövetséget, amelyek vállalják a korszakváltáshoz szükséges garanciák megteremtését - így az ügynökügyek megnyugtató rendezését. Hozzátette, az ellenzéki egyeztetések kezdetén ismertették ezt a feltételüket az MSZP-vel, a szocialisták pedig korábbi, erről szóló nyilatkozataikat tartalmazó válaszlevelet küldtek.

Az Együtt 2014 szerint ezután az szükséges, hogy ha eljön a koalíciós tárgyalások ideje, az abban részt vevő szervezetek foglalják írásba az ügynökakták nyilvánosságra hozásának részleteit, és adjanak biztosítékot erre - közölte a volt kormányfő.

forrás: MTI