Épül a második Gyurcsány-korszak

Minden idők legkorruptabb kormányzásának nevezte a Gyurcsány-kabinet időszakát kedden a Fidesz szóvivője, aki szerint ma "épül a második Gyurcsány-korszak", amelynek programja, szereplői és korrupciós érdekei is ugyanazok, mint korábban.

Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék hétfőn első fokon négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta vesztegetés miatt Wieszt János volt szocialista politikust, az MSZP korábbi újbudai frakcióvezetőjét.
   
"Ez az ítélet is emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy a Gyurcsány-korszak volt minden idők legkorruptabb kormányzása" - mondta Zsigó Róbert, úgy fogalmazva: "hazudtak és loptak, bűnszervezetekben és futószalagon pumpálták ki a közpénzeket". "Hagyó, Zuschlag, Szilvásy, Wieszt, Molnár Gyula, Hunvald, Portik, a moszkvai kereskedelmi épület, a Magyar Posta eladása, honvédelmi ingatlanok átjátszása, ingatlanpanamák" - sorolta a "közismert" neveket és példákat. Megjegyezte, a Gyurcsány-korszak még baloldali politikusok szerint is a korrupció időszaka volt.
   
A Fidesz-szóvivő a baloldali együttműködésről szóló egyeztetésekre utalva kijelentette: ma újra Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök akarata érvényesül a baloldalon, "épül a második Gyurcsány-korszak", amelynek nemcsak a programja, a szereplői, hanem a korrupciós érdekei is ugyanazok, mint korábban.
   
Az MSZP-s Gurmai Zitának a gyed extra megszüntetéséről szóló nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre Zsigó Róbert azt mondta: akik egyszer már tönkretették az országot, most újra azon mesterkednek, hogyan lehetne elvenni a magyar családoktól az őket segítő intézkedéseket. Bár Gurmai Zita később cáfolta, hogy kormányon eltörölnék a gyed extrát, a kormánypárt szóvivője szerint a szocialista politikus szavait nehéz félreértelmezni, nincs mit magyarázni rajtuk.
   
A budapesti Lehel utcai bankfiókoknál történt hétfői robbantás ügyében úgy nyilatkozott: a bűncselekmény "kiderítését bízzuk a rendőrségre, és ne csináljunk ebből politikai ügyet". A közbiztonság helyzetét kritizáló baloldali kijelentésekre azt válaszolta: "a helyükben meghúznám magam (...), mert minden idők legkorruptabb kormányzása alatt, a Gyurcsány-korszakban robbantás nélkül talicskázták ki a közpénzeket".
   
Az ingyenes készpénzfelvétel ügyében a szóvivő azt mondta, reméli, a jegybank határozott fellépése visszatartja majd a bankokat attól, hogy áthárítsák a költségeket az ügyfelekre.
   
Végül megkérdezték a feltétel nélküli alapjövedelemről is Zsigó Róbertet, aki közölte: a Fidesz nem tárgyal erről az elképzelésről, amelyet egyébként megdöbbentőnek tart. Mint fogalmazott, "az MSZP azt szeretné, hogy mindenki, anyagi helyzetétől és attól függetlenül, hogy dolgozik-e vagy sem, egységes alapjövedelmet kapjon". Hozzátette, nem csodálkozna, ha Gyurcsány Ferenc keze is benne lenne ebben az ötletben, amelyet közgazdászok úgy értékeltek, hogy a költsége teljes egészében elvihetné a nyugdíjkasszát.
forrás: MTI - kép: parameter.sk