A Jobbik újraszabályozná a rendőrségi statisztikákat

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy a jövőben minden rendőrkapitányság naponta adjon kötelezően adatokat elvégzett munkájáról, hogy ez alapján pontos és részletes bűnügyi statisztikákat lehessen készíteni.

Mirkóczki Ádám vasárnapi telefonos sajtótájékoztatóján elmondta: az erről szóló törvényjavaslatot jövő hét elején nyújtja be az Országgyűlésnek. Kifejtette: jelenleg "finoman szólva is kozmetikázottak" a bűnügyi statisztikák, és nem a valós közbiztonsági helyzetet tükrözik.
   
A Jobbik a törvényjavaslatban általános bűnügyi adatszolgáltatási kötelezettséget írna elő. Ennek értelmében minden rendőrkapitányság naponta közölné, hogy hány állampolgári bejelentést kapott, ezek alapján mennyi és milyen jellegű intézkedést hajtott végre, valamint azt is, hogy saját hatáskörben hány intézkedést - szabálysértési eljárást, bírságot, előállítást - kezdeményezett. Ezeket az adatokat a megyei főkapitányságok havonta összegeznék.
   
A Jobbik szerint ezzel részletes és valós képet lehetne kapni Magyarország bűnügyi helyzetéről, ami azután alapot adhatna a jelenlegi rendszer hibáinak kijavítására is.

forrás: MTI - kép: http://autozz.blog.hu