Több pénz marad a budapesti családoknál

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérletei árának csökkentésével több pénz marad majd a fővárosi családoknál - mondta Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési és fővárosi képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy csaknem tíz százalékkal csökkennek a BKK-bérletek árai. Januártól a teljes árú havi bérlet 10 500 helyett 9500 forintba, a dolgozók kedvezményes éves bérlete 114 600 helyett 103 ezer forintba, a tanulók havi bérlete 3850 forint helyett 3450 forintba, a nyugdíjasoké pedig 3700 helyett 3330 forintba kerül a jövő évtől. Tíz százalékkal olcsóbbak lesznek a kismamabérletek is - ismertette az új árakat Németh Szilárd.
   
A képviselő azzal magyarázta az árcsökkentés lehetőségét, hogy a BKV és a BKK idén sokkal jobban teljesített, azaz nagyobb lesz a jegy- és bérletárbevétele, mint korábban, ami köszönhető egyebek mellett a bérletpénztárak hosszabb nyitva tartásának, az elsőajtós felszállás bevezetésének bizonyos járatokon, valamint a hatékonyabb jegy- és bérletellenőrzésnek. E megnövekedett bevételből "valamit vissza szerettünk volna adni a fővárosi családoknak" - mondta a politikus.
   
Tájékoztatása szerint az új bérletárakkal egy kétgyermekes család - ahol mindkét szülő dolgozik és mindkét gyermek tanul - 2014-ben 33 600 forintot spórolhat meg.
   
Németh Szilárd hozzátette, a tarifacsökkentéstől azt várják, hogy akár 15-30 ezerrel is többen vásárolnak majd bérletet. Jelezte egyúttal, hogy 2014-től több mint 300 új jegyautomatát helyeznek el a fővárosban, és felgyorsítják az elektronikus jegyrendszer kialakítását is.
forrás: MTI
kép: mno.hu