Ma kezdődik a X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál

Ma kezdődik a X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál, amelyen két napon át mintegy kétszáz újbort kóstolhatnak meg az érdeklődők a Vajdahunyadvárban.

A rendezvényen díjazzák Magyarország legjobb idei újborát, amelyet 362 tétel közül választottak ki ifjú borászok. A fesztivál vendégei ezek közül kóstolhatnak meg mintegy kétszázat a helyszínen - olvasható a Ferenc Vilmos főszervező által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
A borverseny zsűrijének örökös elnöke Kállai Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, az alelnök pedig Konyári János, a 2013-as Év pincészete díj tulajdonosa. Mellettük a hagyományoknak megfelelően fiatal, de már nagy szakmai tapasztalattal rendelkező borászok vettek részt az elbírálásban.
   
Az idei fesztivál díszvendégei Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Varga Károly mesterszakács- és zöldségszobrász, többszörös világ- és olimpiai bajnok. Az esemény fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
   
Kiemelkedő szerepet kapnak a fesztiválon kóstolható és megvásárolható sajtok között Felvidék és Erdély termékei.
   
Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton rendezik meg, ekkor adják át az év legjobb újborának és az év sajttermelőjének járó díjat is.
forrás: MTI
kép: utazas.sk