Todt: Túl drága a Forma-1

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke figyelmeztet: ha nem csökkentik sürgősen a Forma-1-es szereplés költségeit, akkor hamarosan pár csapattal kevesebb fog indulni.

A francia leginkább a kis- és középcsapatok kiesésétől tart.


Az FIA még júniusban ki akarja dolgozni a 2013-ra érvényes regulákat, melyek a karosszériára fordítható összeg lefaragását fogják tartalmazni.

A Red Bull és a Toro Rosso kivételével az összes csapat támogatja az elképzelést, hogy az FIA felügyelje a költségvetést, és annak betartását.

„Ami engem illet, szerintem az F1 túl drága”- mondta az FIA elnöke a brit Top Gear magazinnak.

„Ha nem cselekszünk, akkor olyan helyzetben találhatjuk magunkat, melyben nem engedhetjük meg azt, hogy 12 csapat legyen”- figyelmeztetett a francia, aki a WMSC-ben is kulcsfigura.

Todt arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyzők helyzete is egyre nehezebb, mivel a mezőnynek több mint a fele fizet a helyéért:

„A versenyzőknek a legjobbnak kell lenniük az egész világon, de több mint a felének fizetnie kell azért, hogy a csapatok megengedhessék nekik a részvételt.”

„El kell kezdenünk dolgozni ezen, de az F1 egy három oldalú egyezmény a csapatok, a kereskedelmi jogok birtokosa, és az FIA között. Ha azt akarjuk, hogy megfelelően működjön, akkor mindenkinek egy irányba kell dolgoznia.”

A Formula Money számításai szerint a fizető versenyzők 92 millió dollárral járulnak hozzá a Forma-1-es csapatok szponzorpénzeihez, melyet 871 millióra becsülnek.

A legnagyobb veszély a közép- és kiscsapatokat fenyegeti, mivel náluk koncentrálódik a legtöbb fizető versenyző.

A legnagyobb hozzájárulást a venezuelai Pastor Maldonado biztosítja, aki 45 millió dollárt hoz a Williams F1 Teamnek 2012-ben, köszönhetően a hazai olajvállalatnak, a PDVSA-nak.


forrás: f1-live.hu