Jeffrey Zients lesz Obama elnök gazdasági főtanácsadója

A jövő év elejétől Jeffrey A. Zients váltja Gene  B. Sperlinget  a Fehér Ház gazdasági főtanácsadójának posztján - közölte egy pénteken kiadott kommünikében Barack Obama elnök.

forrás: MTI - kép: dailyfinance.com
A Fehér Ház Nemzeti Gazdasági Tanácsa igazgatói posztjának betöltéséhez nincs szükség a szenátus jóváhagyására. Ez azért fontos, mert Zienst, aki jelenleg az elnöki apparátus közigazgatási és költségvetési hivatalának igazgatóhelyettese, összerúgta a port Max Baucussal, a szenátus pénzügyi bizottságának elnökével, amiért több kormányzati funkció finanszírozásának jóváhagyását ki akarta vonni a testület hatásköréből - írta pénteki számában a The New York Times.
    
A 46 éves Zienst - aki korábban magáncégek vezetésében és médiavállatoknál töltött be pozíciókat és vezetett egy saját magántőke-befektetési vállalkozást is - 2009 júniusa óta tölt be jelenlegi hivatalát. Obama elnök fontolóra vette az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjévé, majd kereskedelmi miniszterré való kinevezését, de egyebek között Zienst és a Baucus közötti feszült viszony miatt letett erről.
    
A szakember előtt kétszer nyílt meg az az elvi lehetőség, hogy betöltse a költségvetési hivatal igazgatói posztját, de mindkét alkalommal csak az ügyvezetőségig jutott. Peter Orszagh távozásakor ugyanis még nem volt ehhez tapasztalata, az utód, Jack Lew (jelenleg pénzügyminiszter) elnöki kabinetfőnökké történt kinevezés után pedig azért nem lépett előre, mert az elnök a választási évben nem akart bonyodalmakat.
    
Jeffrey Zienst 2012-ben gyakorlatilag egész évben a költségvetési hivatal ügyvezetője volt, de mivel Obamára az újraválasztása után nyomás nehezedett, hogy több nőt emeljen be be a kabinetbe, végül Sylvia Matthews Burwellt választotta.
    
Az elnöki hivatal gazdasági tanácsának leendő igazgatója a szövetségi kiadások csökkentésével és az állami hivatalok áramvonalasításával szerzett magának elismerést. 
    
Gene Sperling január 1-jén távozik  posztjáról, az elnök apparátusban eltöltött csaknem három év után.  A szakember Obama kormányzásának első két éve alatt a pénzügyminisztériumban dolgozott. Ha Hillary Clinton úgy dönt, hogy 2016-ban harcba száll az elnökségért, akkor a The New York Times szerint az 54 éves Sperling - aki annak idején Bill Clinton kampányában és apparátusában is szerepet vállalt - valószínűleg csatlakozik a csapatához.
    
Az elnöki gazdasági főtanácsadó posztot Clinton hozta létre.