Berlusconi kész bejelenteni az olasz kormány megbuktatását

Már elkészült az a videofelvétel, mellyel Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke még azelőtt bejelentheti a nagykoalíciós olasz kormány végét, hogy megfosztanák mentelmi jogától - erősítették meg csütörtökön PdL-politikusok.

forrás: MTI - kép: sikerado.hu
Berlusconi már rögzítette a videót - hangoztatta Daniela Santanché, a PdL vezetőségi tagja. A HuffingtonPost.it hírportál információi szerint a felvétel már a Berlusconi birtokolta kereskedelmi televízióadóknál van, amelyek egyszerre akarják sugározni, méghozzá vasárnap. Egy nappal a PdL-elnök szenátori mandátumának visszavonásáról határozó parlamenti bizottság ülése előtt.
    
Az sem kizárt azonban, hogy Berlusconi üzenete korábban vagy esetleg később, csak a bizottság ülése után kerül adásba. Berlusconi a következő 24 órában dönt arról, mikor adják le.
    
A videó - a HuffingtonPost.it szerint - "atombombaként" fog robbanni: Berlusconi a választóihoz intézett üzenetben ismét ártatlanságát hangoztatja és támadja a szerinte őt üldöző ügyészséget és az Enrico Letta vezette kormányt is. Kijelentéseivel a politikus könnyen kormányválságot idézhet elő. A Corriere della Sera konzervatív napilap értesülései szerint a felvételen Berlusconi lényegében kijelenti, hogy nem "lehet egy ágyban feküdni az ellenséggel". Vagyis a PdL nem maradhat koalícióban a Berlusconit mentelmi jogától megfosztó, baloldali Demokrata Párttal (PD).
    
Az áprilisban megalakult kormány bukására utalt Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője, hangsúlyozva, hogy a koalíciót a PD felelőtlen magatartása borítja fel. "Egyre közelebbinek érzem a kormányválságot. A PD tagjai előre közölték, hogy Berlusconi mentelmi jogának visszavonására szavaznak. A szövetségesed nem szavaz ellened! Ha Berlusconit megfosztják mentelmi jogától, bukik a kormány!" - hangoztatta Schifani. Hozzátette, hogy a PdL kész ellenzékbe vonulni.
    
"Hétfő sorsdöntő nap lesz!" - hangoztatta Maurizio Lupi, a PdL által delegált közlekedési miniszter.
    
Anna Finochiaro, a PD egyik politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy a PdL Berlusconi mentelmi jogával zsarolja a kormányt. Sajtóértesülések szerint ha a Berlusconi-tévék leadják a videót, Giorgio Napolitano államfő is beszédet intéz Olaszországhoz az összes televízió-csatornán.
    
Berlusconi 1994-es politikai színrelépése óta televízióin keresztül szól híveihez. Legutóbb augusztus 1-jén kilencperces felvétellel kommentálta a semmítőszék néhány órával korábbi határozatát, amelyben adócsalásért letöltendő börtönre ítélték. Vállalkozói-politikai érdemeit hangoztatva Berlusconi méltatlannak nevezte az őt érő bánásmódot és bejelentette, hogy újraindítja eredeti pártját, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalmat.