A MAN és a Rába-Volvo szállíthatja a Volánbusz 167 új járművét

A MAN és a Rába-Volvo szállíthatja a Volánbusz új járműveit mintegy 10 milliárd forint értékben, ezzel folytatódik a Volán-társaságok járműbeszerzési programja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

forrás: MTI - kép: alfahir.hu
A közlemény szerint a Volánbusz Zrt. által kihirdetett eredmény alapján a jövő év első negyedétől kezdődően 106 szóló kialakítású MAN és 61 csuklós Rába-Volvo autóbusz állhat forgalomba a Volán-társaságoknál.
    
A Volánbusz Zrt. új járműveivel elsősorban a Budapest elővárosi forgalomban találkozhatnak majd az utasok 2014 elejétől.
    
Az NFM hangsúlyozza, hogy a Rába-Volvo konzorcium nyertes ajánlata komoly előrelépés a hazai autóbuszgyártás jövője szempontjából.
    
A lezárt tender mellett folyamatban van egy újabb 49 autóbusz beszerzésére irányuló, járműpótlási közbeszerzési eljárás is - teszik hozzá.
    
A közlemény felidézi: a Volán társaságok járműbeszerzéseit 2010 nyarán függesztették fel, mivel ekkor még nem született döntés a vállalatok - beszerzendő járművek darabszámát és összetételét alapvetően befolyásoló - átalakításáról.
    
Az autóbuszos szolgáltatók versenyképességének és méretgazdaságosságának javítása érdekében azóta megkezdődött a 24 állami cég összevonása 7 regionális társaságba. A hatékonyabb működés és üzemvitel egyik alapfeltétele a járműállományok, telephelyi és pályaudvari infrastruktúrák ésszerűsítése. Az ütemezetten zajló átszervezés teljes lezárása a jövő év végéig várható.
    
Az átalakítási folyamat megkezdésével 2013 második felében megindultak az első központilag koordinált járműbeszerzési tenderek.
    
A vásárlások közvetlen fedezetét a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási programja, míg a hitelek megtérülését a társaságok bevételei (menetdíjak és állami források) biztosíthatják.