A büntetése letöltésére készülő Berlusconi megváltoztatta állandó lakcímét

Milánóból Rómába helyezte át állandó bejelentett lakcímét Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke kevesebb mint három héttel az adócsalásért rá kiszabott egy év börtönbüntetés életbelépése előtt. A politikus vélhetően a házi őrizetet választja.

forrás: MTI - kép: acmilan.hu
A PdL szenátusi és képviselőházi frakciója szerda este bejelentette, hogy tagjai készek együttesen lemondani, ha a parlament mentelmi bizottsága október 4-én visszavonja Berlusconi szenátori mandátumát. Ezzel a PdL megfosztaná az áprilisban alakult nagykoalíciót eddigi többségétől.
    
A Berlusconival szemben augusztusban született jogerős ítélet óta ez az első alkalom, hogy a PdL nyíltan a kormánytöbbségből való kilépés mellett foglalt állást. Korábban Berlusconi az ítélet ellenére mindig a kormány munkájának támogatásáról biztosította koalíciós partnereit.
     
Berlusconi több mint harminc éven át a Milánó közeli Arcoréban birtokolt villájába volt bejelentve. Lakcímét most a római rezidenciájaként ismert Palazzo Grazioli palotába helyezte át, az olasz főváros központjába. A lakhelyváltoztatást a római önkormányzat illetékes hivatala hozta nyilvánosságra.
     
Elemzők szerint Berlusconi nem véletlenül tette át Rómába a bejelentett lakóhelyét. A semmítőszék augusztus elsején hozott ítélete értelmében a politikusnak október 15-ig kell kérelmeznie, hogy a rá kiszabott egy év letöltendő börtönbüntetést közhasznú munka végzésére cserélhesse. Kérelem hiányában a vasárnap a 77. évét betöltő Berlusconira a börtön helyett házi őrizet vár, mivel 70 évesnél idősebb, és még nem volt büntetve. A római lakcím választása arra utalna, hogy Berlusconi az utóbbi büntetés mellett dönt.
    
Berlusconi szerdán számolt be terveiről a PdL vezetőségi tagjainak. Ezt követően a párt politikusai arról nyilatkoztak, hogy a PdL miniszterei a kormányból, a PdL szenátorai és képviselői a parlamentből való együttes lemondást mérlegelik.
     
Ami a volt négyszeres olasz kormányfő mentelmi jogának visszavonását illeti, erről az olasz szenátus illetékes bizottsága október 4-én folytatja a vitát. Berlusconi szenátori mandátumáról a felsőház egészének is szavaznia kell majd, tehát büntetése hatálybalépésekor Berlusconi még nem lesz megfosztva mentelmi jogától. Ez azt jelenti, hogy a házi őrizet enyhébb feltételekkel kezdődhet, többek között Berlusconit a rendőrség nem kíséri be a legközelebbi rendőrőrsre, és nem vesznek tőle ujjlenyomatot sem. Jó magaviselet esetén a büntetés tíz és fél hónapra csökkenhet.
     
Berlusconi augusztus elsején és szeptember 18-án videóra vett üzenetben hangsúlyozta ártatlanságát, bejelentette, hogy nem távozik a politikából, és újraindította a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalmát.