Négymilliárdot ad a kormány a Kaposi Mór kórház fejlesztésére

Négymilliárd forint többletforrás biztosításáról döntött a kormány a Kaposi Mór Oktató Kórház fejlesztéseinek befejezéséhez - jelentette be Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön.


A megyegyűlés elnöke elmondta: a 2006-ban elkészült tervet csak 2008-ban tudták benyújtani, pozitív döntés pedig 2009-ben született, így "az előző kormány teszetoszasága miatt" éveket csúszó beruházás 12,5 milliárd forintos költségvetése - az árfolyamveszteség és az infláció miatt - már nem elég. 
    
A szükséges mintegy 2,5 milliárd forint hiányt pótolta a kormány az elhúzódó kórházfejlesztések többletforrásainak biztosítására - részben európai uniós forrásokból - elkülönített 14 milliárdos alapból, és a kórházzal együttműködő Kaposvári Egyetem diagnosztikai központjának fejlesztésére is adott 1,5 milliárd forintot.
    
"Az az álom, ami arról szólt, hogy a tömbkórházat megépítjük ezzel a négymilliárd forint többletforrással, ha egy kis szerencsénk van, akkor a jövő évben megvalósulhat" - fogalmazott Gelencsér Attila, hangsúlyozva: a somogyi emberek a legmagasabb színvonalon, a legszebb kórházat kapják. 
    
Moizs Mariann, a kórház főigazgatója az eddigi és a várható fejlesztéseket ismertető sajtótájékoztatón elmondta: a fejlesztés 2,7 milliárdos második üteméről májusban írták alá a szerződést. A munkálatok jól haladnak, a cél az, hogy őszre az épület szerkezetkész legyen - mondta a főigazgató.
    
Arra az újságírói kérdésre, hogy mit jelent a négymilliárdos támogatás, azt mondta: anélkül csökkentett műszaki tartalommal tudták volna csak megvalósítani a beruházást, nem költözhetett volna új helyre a pszichiátria, a mozgásszervi rehabilitáció és több szakrendelő, valamint a Kaposvári Egyetemmel közös komplex onkológiai fejlesztéshez elnyert 850 millió forint is csak részben lett volna elég a tervek szerinti fejlesztéshez.
    
Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója szerint jövő februárban lehet a műszaki átadás-átvétel.  Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy környékbeli szakkivitelezők és szállítók vegyenek részt a munkában.
    
"Magyarországon, mióta az eszemet tudom, és a rendszerváltás óta, egyetlen egy beruházást teljesen nem sikerült befejezni. Talán a kaposvári lesz az első" - mondta Repa Imre professzor, a kórház korábbi főigazgatója, a pólusprojektet irányító stratégiai igazgató.
    
A komplex tömbfejlesztési program költségvetése - 10 százalékos önerővel - csaknem 12,5 milliárd forint. A legnagyobb beruházás az északi tömbépület és a diagnosztikai épület megépítése volt.
    
A 2011 januárjában indult első ütemben az intézeti gyógyszertárnak, a központi laboratóriumnak, az izotóplaboratóriumnak, a 20 ágyas nephrológiai osztálynak, valamint az országos vérellátónak helyet adó diagnosztikai épületet, továbbá a gazdasági, logisztikai diagnosztikai, járó- és fekvőbeteg ellátó egységeknek helyet adó északi tömb négy szárnya épült meg mintegy 25 ezer négyzetméter alapterületen. Előbbit 2011 októberében, utóbbit 2012 márciusában adták át.
    
A jelenleg zajló második ütemben épülő, több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű két épületszárnnyal 2014 február végére végeznek. Itt kap helyet egyebek között az ideggyógyászati-, a pathológiai- és az infektológiai osztály, a pszichiátriai gondozó, valamint az élelmezési üzem.
    
A pólus projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
    
A Kaposi Mór Oktató Kórház a megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója és foglalkoztatója, a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye. Feladata csaknem 400 ezer lakos folyamatos, 24 órás ellátása.