Megnyílt Egerben a bormustra és a népzenei gála

A szüret elérkezése egy borvidéken mindig a hálaadás időszaka kell, hogy legyen - jelentette ki Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) a XI. Egri Bormustra és a XVII. Egri Népzenei Gála szombati megnyitóján. A Dobó téri fesztivál az egri szüret hivatalos megnyitója is volt egyben.

forrás: MTI -  kép: programturizmus.hu
A polgármester szerint "Eger levegővételét, Eger életét csak úgy lehet megérteni, ha az ember a boron, a szőlőn keresztül is közelít". Hozzátette: Egernek továbbra is cégére a bikavér, valamint most már fehér párját, az Egri Csillagot is egyre többen ismerik. A bormustra ugyanakkor alkalmat ad arra, hogy valóban sokféle bort kóstolhassanak az érdeklődők.
    
Pók Tamás, a bormustrát szervező Egri Bormíves Céh elnöke, az egri hegyközség szőlészeti alelnöke ezt követően bejelentette, hogy szombattól hivatalosan is megkezdődött a szüret.    
    
Emlékeztetett: a hűvös és csapadékos tavaszt követő afrikai forróság és szárazság nem kedvezett a szőlő fejlődésének, ám remélik, a következő másfél hónapban jó idő köszönt be a szőlőtermelőkre.
    
A megnyitót megelőzően a borlovagok és a borbarát hölgyek a népzenei gála szereplőivel körbejárták az egri belvárost, a megnyitót követően pedig a gála résztvevői adtak műsort a Dobó téren.
    
A bormustra már pénteken kezdetét vette, vasárnapig közel 150 féle bort kóstolhatnak meg az érdeklődők, esténként pedig koncertek várják a térre kilátogatókat. A népzenei gála vasárnap délelőttől folytatódik a Dobó téren, a programot délután gálahangverseny zárja a Bartakovics Béla Közösségi Házban.