Több magyar is Európai Polgár Díjat kap

Farkas Gábor kecskeméti pedagógus, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a Raoul Wallenberg Egyesület, és a romániai moldvai csángó népdalénekes, népművelő Nyisztor Ilona is Európai Polgár Díjat kap - derül ki a díjat odaítélő testület által nyilvánosságra hozott listából, amelyen a díjazottak szerepelnek.   

Farkas Gábort Tabajdi Csaba magyar szocialista EP-képviselő javasolta kitüntetésre a díjat odaítélő testületnek, mégpedig azért, mert úgy véli: Farkas az általa szervezett találkozók és az azokhoz kapcsolódó szakmai rendezvények lebonyolításával olyan új típusú közművelődési, kulturális szerveződési formát honosított meg a közgondolkodásban, amely európai mércével mérve is egyedülálló.
    
Tabajdi egyben emlékeztet, hogy Farkas Gábor 1990-ben találta ki az Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozót. Ezek a találkozók Tabajdi meglátása szerint hozzájárultak Magyarország jó hírnevének terjesztéséhez Európában. Ismertetése szerint az elmúlt 22 évben az egyesület irányításával 12 gyermek- és ifjúsági találkozót, valamint kulturális csereutat szerveztek, a legutóbbi, 2012 júliusában megrendezett kecskeméti találkozón 21 ország 43 csoportjában csaknem 1200 gyermek vett részt.
   
Az 1988-ban létrejött Raoul Wallenberg Egyesületet Herczog Edit szintén szocialista EP-képviselő javasolta a díjra. A szervezet honlapjának tanúsága szerint az egyesület célja, hogy hozzájáruljon egy olyan demokratikus szellemi, társadalmi, közéleti gondolkodás kialakításához, amely az embereket valós személyiségük, s nem valamely csoporthoz való tartozásuk alapján ítéli meg.
   
Az Európai Néppárt soraiból Tőkés László erdélyi magyar EP-képviselő, egykori királyhágómelléki református püspök Nyisztor Ilonát, a moldvai csángók egyik legismertebb népdalénekesét, népművelőjét jelölte, akit a díjat odaítélő testület szintén érdemesnek talált a kitüntetésre. Nyisztor Ilona, amellett, hogy énekel és lemezeket is ad ki, gyűjti és tanítja is a népdalokat.
   
A díjat a kitüntetettek saját hazájukban vehetik át, az Európai Parlament kihelyezett információs irodái által szervezett rendezvényeken, emellett pedig minden Európai Polgári Díjjal kitüntetett - idén több mint harminc személy és szervezet - részt vehet a központi brüsszeli ünnepségen október közepén.
forrás: MTI