Ismét történelmi várjátékok Füleken

Történelmi várjátékokat rendeznek a szlovákiai Füleken június 22-én és 23-án, a programban megjelenítik a vár 1593. évi ostromát is.  

A XIV. Füleki Történelmi Várjátékok első napján a kézművesek állítják fel sátraikat a Várfelső utcán, a várudvarban pedig elkezdődnek a gyerekprogramok. Fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, és a kézzel hajtott körhintát is kipróbálhatják a kicsik - tájékoztatta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t.
  
Június 22-én szombaton délután szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé: több mint száz szereplő avatja be a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a várostrom ígérkezik, amelyben azt jelenítik meg, miként foglalták vissza a füleki várat a császári hadak 1593-ban a töröktől. A küzdelembe valamennyi hagyományőrző csoport bekapcsolódik; ágyúlövések, solymászbemutató, valamint zászlóforgatók műsora színesíti a programot.
  
A második napon, június 23-án vasárnap a Nógrád íjásza és a Füleki vár védője címért küzdenek a résztvevők a Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár festői romjai között négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal.
  
A Füleki Történelmi Várjátékokat a Várfesztivál 2013 programsorozat részeként tartják, utóbbi keretein belül a füleki, a salgói és a somoskői várban lesznek programok június 21. és 30. között. A füleki várjátékokat a Koháry Polgári Társulás rendezi.
forrás: MTI