II. Katalin levele visszatért Oroszországba

Értékes történelmi dokumentumokat, köztük II. Katalin cárnő levelét adta vissza az Egyesült Államok Oroszországnak csütörtökön.  

A történelmi értéket képviselő rendeletek, levelek az 1990-es években tűntek el a szentpétervári orosz történelmi archívumból, valamint a hadtörténeti archívum irodalmi és művészeti gyűjteményéből.
   
A nyolc dokumentum között megtalálhatók I. Pál, II. Sándor és II. Miklós cár rendeletei, és visszatért Oroszországba II. Katalin cárnő Mihail Kahovszkij grófnak írt levele is. A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint a legértékesebb mégis Pjotr Csajkovszkij, a híres orosz zeneszerző egy eredeti levele.
   
A visszaadási okirat aláírását követően Michael McFaul, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete nem árulta el, hol és hogyan sikerült fellelni az értékes dokumentumokat. Csak annyit mondott, hogy ez az orosz kulturális minisztérium és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági minisztériuma együttműködésének köszönhető.
   
Andrej Artyizov, a Roszarhiv, az orosz állami archívum vezetője közölte, hogy az utóbbi hat évben az orosz és amerikai hatóságok közös munkája révén több mint 100 történelmi jelentőségű dokumentumot származtattak vissza Oroszországba.
forrás: MTI