NHL: Malkin sikerre vezette a Pingvineket

A Pittsburgh Penguins 4–3-ra legyőzte a Tampa Bay Lightning legénységét az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idei két leggólerősebb csapatának kedd hajnali mérkőzésén, és megerősítette pozícióját az Atlanti-csoport élén.



A Lightning két harmad után még 2–1-re vezetett, a harmadik periódus azonban a hazaiaké volt. Előbb a 11 nappal ezelőtti fejsérülése után visszatérő Jevgenyij Malkin használta ki a vendégvédők könnyelműségét, akik tán még mindig kótyagosnak vélték, majd két percen belül Sidney Crosby már a vezetést is megszerezte a Pingvineknek – immár végleg. Malkin egy üres kapus hajrágólnál még asszisztált James Nealnek, így a végjátékban Steven Stamkos hiába ütötte be második gólját is – már 17-tel vezeti a góllövőlistát –, az állás nem fordult. Marc-Andre Fleury 25 védéssel járult hozzá a hazai sikerhez. 

A Phoenix néhány napon belül másodszor verte meg kísértetiesen hasonló gólelosztásban az Anaheimet: megint 5–4, megint szétlövésben.
Az utolsó harmadban hat perc leforgása alatt négy gólt váltottak a csapatok, a testvéries elosztás eredményeképpen jött a szétlövés, amelynek döntő ötödik sorozatában Oliver Ekman-Larsson betalált, Mike Smith, a Coyotes kapusa azonban kivédte Bobby Ryan lövését. A nagy lövöldözés közepette Shane Doan, a hazaiak támadója megszerezte karrierje 324. gólját, amivel megelőzte Keith Tkachukot, és már csak Dale Hawerchuk neve áll az övé előtt a franchise örök góllistáján.

A Los Angeles mindössze 16-szor lőtt kapura, de rendkívül hatékony utolsó periódusának köszönhetően így is magabiztosan verte a Nashville-t. A főkolompos Jeff Carter volt, aki a harmadik harmadban 19 másodperc leforgása alatt két gólt ütött, és végül karrierje ötödik mesterhármasával korcsolyázott le a jégről.

A Toronto igencsak elkényelmeskedte az első két harmadot a New Jersey ellen, és csupán a fiatal Nazem Kadri góljának, valamint a meccs folyamán 28 védést bemutató James Reimer erőfeszítéseinek köszönhette, hogy csupán egygólos hátrányban vágott neki a befejező húsz percnek. Akkor aztán beindult a gépezet, tíz perc alatt Clarke MacArthur, Jay McClement és Phil Kessel is betalált a vendégek kapujába, így meglett a hőn áhított diadal. A 22 éves Kadri – aki a harmadik harmadban egy gólpasszt is elkönyvelt – jó formában van, a legutóbbi öt meccse mindegyikén összehozott legalább egy pontot.

NHL, ALAPSZAKASZ, 44. JÁTÉKNAP

Toronto Maple Leafs–New Jersey Devils 4–2


Pittsburgh Penguins–Tampa Bay Lightning 4–3 


Phoenix Coyotes–Anaheim Ducks 5–4 

Los Angeles Kings–Nashville Predators 5–1

forrás: NSO.hu