NFL: Tovább gyengült a címvédő; tengernyi váltás az első napon

Igencsak mozgalmasan alakult a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) szabadügynökpiacának nyitánya, rengeteg játékos váltott klubot, illetve vált csapatnélkülivé. 


A bajnoki címvédő Baltimore Ravens a visszavonuló Ray Lewis, és az említett Paul Kruger után újabb linebackert veszített el, Dannell Ellerbe öt évre 34.75 millió dollárért cserébe a Miami Dolphinshoz szerződött. További hír a Hollók háza tájáról, a Ravens két évvel meghosszabbította centere, Morgan Cox szerződését, és megszerezte Chris Canty védőfalembert a New York Giantstől – ő a helyére érkező Cullen Jenkinshez hasonlóan 3 évre 8 millió dollárért írt alá.
A Cleveland Browns sem pihent, Kruger megszerzése után a korább Raiders-játékos, Desmond Bryantet is megkaparintották, a defensive end 5 év alatt 34 millió dollárt kereshet a 3–4-es védekezi sémára átálló ohiói együttesnél.


A Raiderstől Miamiba is távozott játékos, a linebacker Philip Wheeler 5 évre 26 millióért írt alá. A Dolphins Wallace, Ellerbe és Wheelers érkezése mellett hosszabbított safetyjével, Chris Clemonsszal is, valamin kivágta keretéből a két jó nevű linebackert, Kevin Burnettet és Karlos Dansbyt.

Ami a címvédő csoportriválisait illeti, mint arról beszámoltunk, Plaxico Burress és Larry Foote is hosszabbított Ramon Foster után a Steelersszel, Robert Geathers pedig további három évig a Cincinnati Bengalst erősíti.

Mozgalmas napon van túl az Indianapolis Colts is. A Csikókhoz szerződött a Detroit Lionst elhagyó támadófalember Gosder Cherilus (öt év alatt 34 millió dollárt kereshet), a Green Bay Packerstől távozó Erik Walden (négy év alatt 16 milliót kereshet), az Atlanta Falcons korábbi linebackerje, Lawrence Sidbury, az Arizona Cardinals excornerbackje, Greg Toler valamint a New England Patriots támadófalát erősítő Donald Thomas is.


Egy szintén korábbi Hazafi, Darius Butler két évvel hosszabbított az Indianapolisszal, a Pat Chung pedig a Philadelphia Eagleshöz tette át a székhelyét.

A Patriots korábbi safetyjéhez hasonlóan a Sasoknál folytatja pályafutását a Houston Texanstól távozó tight end/fullback James Casey – a texasiak korábban Kevin Waltertől is megváltak –, a San Francisco 49ers korábbi nose tackle-je, Isaac Sopoaga (3 évre 12 millió dollárért írt alá), a volt Panthers-linebacker Jason Phillips és a St. Louis Rams szerelését lecserélő cornerback, Bradley Fletcher is. Távozó is akad Philadelphiából, Nnamdi Asomughát magas fizetése miatt bocsátotta el az Eagles, King Dunlap támadófalember pedig a San Diego Chargershez igazolt. 

Utóbbihoz hasonlóan John Phillips is a kalifornia együttesnél folytatja pályafutását, a tight end érkezése azonban nem mérhető ahhoz a veszteséghez, amelyet Louis Vasquez Denverbe igazolása jelent. A guard poszton bevethető támadófalember 4 év alatt 23.5 millió dollárt kereshet a Broncosnál, ahol Kevin Vickerson 2 évvel hosszabbított.
Vasquez távozása mellett a Chargers megvált még Antonio Garay nose tackle-től és Randy McMichael tight endtől is, a csoportrivális Raiders pedig az említett távozók mellett kivágta keretéből a korábbi első körös választott elkapó Darrius Heyward-Beyt, valamint Dave Tollefson defensive endet és Michael Huff safetyt is – „cserébe" Phillip Adams két évvel hosszabbított az Oaklanddel.

A Buffalo Bills Levitre elvesztése után újabb lépésre szánta el magát, és elbocsátotta a nagy szerződését meg nem háláló irányítóját, Ryan Fitzpatricket.

Rég volt már szó a Kansas City Chiefsről, de természetesen a holt szezonban eddig nagyon aktív 1/1-es klub a szabadügynökpiac első napján sem pihent, megszerezte a New Orleans Saints csereirányítóját, Chase Danielt (3 év alatt 10 millió dollárt kereshet), aki a korábban a San Francisco 49erstől érkező Alex Smithszel versenyezhet majd a kezdő posztért, a Dolphinstól távozó Anthony Fasano tight endet (4 év/16 millió), valamint a New York Jetsnél nem marasztalt Mike DeVitót (3 év/12.6 millió).

William Moore hosszabbítása, és Tony Gonzalez vissza nem vonulása után újabb jó hír az Atlanta Falcons szurkolóinak, hogy a Matt Ryan vakoldalát védő Sam Baker további hat évig az együttest erősíti majd.

Levitre megszerzése után a Tennessee Titans Delanie Walker tight endet is megszerezte a San Francisco 49erstől, saját hasonló posztján szereplő játékosa, Jared Cook pedig épp a Nemzeti főcsoport Nyugati divíziójába igazolt, a St. Louis Ramshez követte korábbi mesterét, Jeff Fishert.


Egy év jacksonville-i kitérőt követően ismét a New York Giantsnél folytatja pályafutását a cornerback Aaron Ross, Martellus Bennett tight end viszont a Chicago Bearsnél folytatja (4 évig, 20 millió dollárért cserében), akárcsak a korábbi Szent-támadófalember, Jermon Bushrod (a New Orleanstól távozó offensive tackle 5 év alatt közel 36 millió dollárt kereshet).

A Seattle Seahawks Percy Harvin megszerzése után elbocsátotta Leon Washingtont, a Minnesotából érkező elkapóval pedig 6 éves, 67 millió dolláros szerződést kötött, amelyből 25.5 millió dollár a garantált tartalom.
A Minnesota Harvin elvesztése után nem tétlenkedett, hosszabbított Phil Loadholt támadófalemberrel (4 év alatt 25 milliót kereshet), Erin Henderson linebackerrel, Jamarca Sanford safetyvel (egyaránt két évre), Jerome Felton Pro Bowl-szereplő fullbackkel (3 év/7.5 millió dollár), valamint Jerome Simpson elkapóval, viszont elbocsátott 35 éves cornerbackjét, Antoine Winfieldet, akinek az elküldésével az együttes 7.25 millió dollárnyi helyet szerzett a fizetési sapka alatt.


Ami a további hosszabbítókat illeti, Washingtonban marad a defensive end Kedric Golston és a punter Sav Rocca, Detroitban a speciális csapatban használható Kassim Osgood és a safety Amari Spievey, St. Louisban a védőfalember Williams Hayes, Carolinában pedig Ben Hartsock tight end.

forrás: bowl.hu