K1: Badr Hari börtön után ismét a ringben!

Az 1990-es évek második felétől a 2000-es évek végéig a küzdősportok egyik legnépszerűbb szakágának számított a K–1. Az elmúlt években azonban jogvitákkal, több szervezet létrejöttével, egyes klasszisok eltűnésével, a szakágtól való visszavonulásával szolgáltatott témát a sajtónak.




Pénteken azonban ismét jelentős eseményt rendeznek, a korábban az egyetlen világbajnoki kiírásnak számító WGP (World Grand Prix) döntőjét. A zágrábi nyolcas tornán ringbe száll a végső győzelemért a horvát legenda, Mirko Filipovic „Cro Cop" és a csaknem egyéves kihagyása után visszatérő marokkói Badr Hari is.
 
Az úgynevezett vegyes harcművészetek különböző ágai közül az 1990-es években fokozatosan kezdett kiemelkedni a kick-box egyik válfaja, a K–1, amely világhódító útja során az egyik leglátványosabb, legnépszerűbb szakággá vált. A siker alapját a japán szervezet, a FEG (Fighting and Entertainment Group) által rendezett, világszerte közvetített világbajnoki sorozatok, a World GP-k jelentették. 

2011-ben azonban csődbe jutott a FEG, a WGP rendezési jogáért pedig több szervezet is harcba szállt, aminek az lett a végeredménye, hogy két és fél éve nem rendezték meg a rangos eseményt, ugyanakkor új szervezetek, új világbajnoki sorozatok jöttek létre.  
 
A szakágat meghatározó legnagyobb holland klasszisok – Semmy Schilt, Peter Aerts, Remy Bonjasky – az úgynevezett Glory-sorozathoz csatlakoztak, amelynek tizenhatos döntőjében, 2012 év végén, Szaitamában a korábbi négyszeres WGP-bajnok Semmy Schilt győzött. 

Az elmúlt években feltörő, elsősorban román, illetve kelet-közép-európai harcosokat tömörítő SuperKombat is megrendezte tavaly decemberben a maga világbajnoki döntőjét Bukarestben, amelyet az ukrán Pavel Zsuravljov nyert meg.

A WGP jogait megszerző K–1 Global nevű szervezet 2012-ben kiírta ugyan a sorozat döntőjét, de csak a tizenhatos, októberi elődöntőt rendezték meg Tokióban, a karácsonyra tervezett New York-i finálé végül elmaradt. Az amerikai közönség valószínűleg nem volt annyira vevő a tornára, no meg a jegyekre, így végül 2013-ra halasztották az eseményt, a helyszín pedig Zágráb lett, ahol várhatóan sok ezer horvát fanatikus szurkol majd a 38 éves nemzeti hősnek, Mirko Filipovicnak, aki számos szakágban kipróbálta már magát (az előző években MMA-ban edződött), legnagyobb sikerét 1999-ben érte el, amikor Ernesto Hoost ellen világbajnoki döntőt vívhatott, de ott vereséget szenvedett. 

A korábbi rendőrt (innen ered a Cro Cop becenév), aki dolgozott a horvát terrorelhárításnál és volt a parlament tagja is, méltán sorolhatjuk minden idők egyik legjobb, nem világbajnok K–1-esei közé, de már túl van a csúcson, ennek ellenére az idei vb egyik fő esélyesének számít, már csak a hazai pálya miatt is. A legjobb tizenhat között  Cro Cop nem okozott csalódást. A gyorsasága ugyan megkopott, de jobbára ő üldözte a nálánál 13 évvel fiatalabb amerikai Randy Blake-et, aki túlzottan is tartott a nagy hírű ellenféltől. A horvát ugyan egy vitát kiváltó szituációt követően padlózott (áll utáni ütést reklamált), de végül pontozással győzött.

Cro Cop legnagyobb ellenfele a 28 éves marokkói, de Hollandiában élő Badr Hari lehet, akit a horváthoz hasonlóan a legjobb, vb-címet még nem nyerő harcosok közé sorolnak. A ringben rendkívül ruganyos mozgásával, látványos, magas rúgásaival, illetve repülő térdrúgásaival hamar közönségkedvenccé vált, ám a magánéleti balhéi, rendőrségi ügyei többször háttérbe szorították sportpályafutását. Ősszel súlyos testi sértés vádjával három hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, ezért a tokiói elődöntőben nem is indulhatott. 

Januárban azonban a bíróság már nem látta szükségét az előzetes meghosszabbításának, így újra elkezdhette az edzéseket. (Hari rendőrségi ügyébe egyébként barátnője, Estelle Gullit is belekeveredett, aki a futball-legenda, Johan Cruyff unokahúga, illetve egy másik korábbi futballsztár, Ruud Gullit volt felesége.) 

Hari Ben Edwards visszalépése után vehet részt a pénteki zágrábi tornán, és ugyancsak szabad kártyával indulhat a SuperKombat világbajnoka, az ukrán Pavel Zsuravljov, aki a japán Uehara Makoto helyére ugrik be.

A mostani világbajnoki mezőny még így sem hasonlítható össze még a 2010-sel sem, hiszen egyetlen holland sem lép ringbe, márpedig a K–1 legjobbjai még mindig a németalföldiek. A remek kézmunkájával villogó „román tank”,  Catalin Morosanu, a jó felépítésű egyiptomi Heszdi Gergesz vagy a világbajnokként érkező Zsuraljov azért talán szerezhet még meglepetést, ha pedig összejön Cro Cop és Hari meccse – a párosítás alapján a döntőben – , az még felidézhet valamit a régi szép időkből is. 

WGP, NYOLCAS DÖNTŐ, ZÁGRÁB

PÁROSÍTÁS, ÁGRAJZ SZERINT

Catalin Morosanu (román)–Pavel Zsuravljov (ukrán)


Mirko Filipovic (horvát)–Jarrell Miller (amerikai)


Badr Hari (marokkói)–Zabit Szamedov (azeri)


Heszdi Gergesz (egyiptomi)– Ismael Londt (suriname-i)


forrás: NSO.hu