Idén is százezer embernek segít az Erzsébet-program

Idén is legalább százezer ember nyaralását segíti az Erzsébet-program a rendelkezésre álló hárommilliárd forintból - mondta a program szóvivője csütörtökön Salgótarjánban sajtótájékoztatón.

Nagy Anna az elmúlt húsz év legnagyobb szociális programjának nevezte az Erzsébet-programot, és hangsúlyozta: állami támogatás, költségvetési pénz nélkül működik, az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó bevételt fordítják szociális célokra.

Tavaly szervezett először táborokat, üdüléseket a programot meghirdető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány olyan családoknak, gyerekeknek, akik az esetek nagy részében ezt nem engedhetnék meg maguknak - mondta a szóvivő, aki más európai országokkal összevetve kiemelkedőnek nevezte, hogy százezer embert - köztük harmincezer gyereket - nyaraltattak.

Idén március 20-ig lehet pályázni szociális üdülésre és április 8-ig táborokra. A szóvivő tájékoztatása szerint szociális üdülésre többek között nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők jelentkezhetnek. Átlagosan ötezer forint önerőt kell befizetniük egy hétre, de a közfoglalkoztatottaknak csak ezer forintot, és ezt a Liga Szakszervezet át is vállalta.

Az általános táborok mellett 42 féle tematikus tábort is szerveznek a gyerekeknek, van média-, sport-, kézműves- vagy néptánctábor, de olyan is, ami kifejezetten lisztérzékenyeknek szól. A díj a család jövedelméhez igazodva egy- vagy kétezer forint, illetve ha az egy főre eső jövedelem meghaladja a minimálbért, vagy nem szeretnének erről nyilatkozni, akkor tízezer forintot kell fizetni az egyhetes programért.

Nagy Anna arról is beszámolt, hogy Nógrád megyéből tavaly háromezer embernek segítettek, kétezren szociális üdülésben, ezren táborozásban vettek részt.

Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a program névadójáról, II. András király lányáról elmondta: Erzsébetet halála után négy évvel IX. Gergelypápa szentté avatta, karitatív élete példát mutat ma is.

forrás: MTI