Erőss Zsolt újra az életét kockáztatja

A világ harmadik legmagasabb hegyének meghódítására indulnak a magyar-szlovák expedíció tagjai.


Egészen1852-ig 8586 méteres magasságával a Kancsendzönga volt a világ legmagasabb hegye, de a William Lambton által megkezdett és George Everest által folytatott nagy háromszögelési felmérést követően visszacsúszott a harmadik helyre, ekkor lett a Mount Everest, illetve a K2 az első két helyezett.

A Kancsendzönga első meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik, mely 1955. május 25-én történt egy brit expedíció keretében. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító (mászó) azóta is követi ezt a hagyományt.

Ide, ennek a Nepál és India határán fekvő hegynek a meghódítására indul Erőss Zsolt csapatával, a gyöngyösi Kis Péterrel, a szlovákiai Jaroslav Dutkával és az expedíció vezetőjével, szervezőjével, az alaptábori emberrel Kollár Lajossal.

Az expedíció résza a Magyarok a világ nyolcezresein sorozatnak, amely Erőss Zsolt és Mécs László 2002-es, sikeres Mount Everest-mászása után célul tűzte ki, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát megmássza. A két mászó a 2012-es Horváth Tibor tragikus halálával véget ért Annapurna expedíció után összeveszett, ezért nincs most Mécs a csapatban.

Hogy sikeres lesz-e az expedíció, vagy hasonló kudarc éri a csapatot, mint az Annapurna meghódítása alkalmával, azt majd a hegy eldönti.

forrás: himalajaexpedicio.postr.hu