Az ellopott autók négyötödének nincs biztosítása

Tavaly 5600 járművet loptak el Magyarországon, a piaci szereplők becslése szerint ezek közül 1200-nak volt casco biztosítása, így a tulajdonosok négyötödének a kára nem térült meg - közölte a Genertel Biztosító szerdán az MTI-vel.
   
A Genertel felmérése szerint az autósok 54 százaléka nem tart attól, hogy ellopják a járművét és csak 13 százalékuk fél nagyon a lopástól. Ehhez képest az autósok 19 százaléka rendelkezik - a lopáskárra is kiterjedő - casco biztosítással.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint a 4,2 milliós magyar járműállományra 799 ezer casco biztosítást kötöttek. Ez a szám viszonylag stabil, viszont a cascóból származó díjbevétel folyamatosan csökken. Csak 2011-ről 2012-re 72 milliárdról 65 milliárdra mérséklődött a biztosítók ebből származó bevétele.

A csökkenés oka az, hogy egyre többen választják az olyan biztosításokat, amelyek csökkentett szolgáltatásúak, így olcsóbbak.

A Genertel a felmérés során a kocsik védelmi szintje és az éjszakai tárolás mikéntje után is érdeklődött. Az autók negyedében van gyári immobiliser, illetve riasztó, de például műholdkövetővel csak a 2 százalékuk rendelkezik. Főleg vidéken a házőrző kutyát tekintették az autó őrzőjének is.

Miután a legtöbb autólopás éjszaka történik, nem mindegy, hol áll a kocsi. A fővárosban 45 százalékuk az utcán, a negyedük az udvaron éjszakázik, és csak a maradék áll saját, illetve teremgarázsban. A vidéki városokban az utók 59 százaléka, a községekben 66 százaléka saját garázsban áll.

A felmérés másik megállapítása az, hogy az autókat egyre inkább alkatrésznek lopják, így nincs olyan márka, típus és életkor, amelyet mellőznének a tolvajok.

forrás: MTI