Mesterházy Attila: a kormány megbukott

Az MSZP elnöke szerint a választásokat még nem vesztette el, de már megbukott a kormány.


Mesterházy Attila keddi gyöngyösi sajtótájékoztatóján azt mondta: az országban négymillió ember a létminimum alatt él, másfél millióan a mélyszegénységben, 12-13 százalékos munkanélküliség van, 450-470 ezer gyerek naponta éhezik, "ez mind olyan adat, ami azt mutatja, hogy ez a kormány megbukott".
  
Amelyik kormány ennyire nem figyel oda ennyi millió magyar ember érdekére, az egészen biztosan elvesztette azt a jogot, hogy az országot vezesse - tette hozzá az ellenzéki párt elnöke.
  
Mesterházy Attila szerint olyan programra van szükség, amely a munkahelyteremtésre és a gazdaság újraindítására koncentrál. Az MSZP-program kiemelt részének nevezte, hogyan lehet egy-egy térségbe iparágakat csábítani, segíteni a vállalkozókat a beruházásokban.
  
Azt mondta, az MSZP olyan munkahelyeket szeretne, amelyek több hozzáadott értéket produkálnak, mert így magasabb fizetést lehet elérni, "és el lehet kerülni azt a helyzetet, hogy Magyarország összeszerelő üzem lesz, ahol egyik napról a másikra le lehet szerelni egy gyárat, és átvinni akár egy környező országba". Ehhez az uniós forrásokat sokkal koncentráltabban használnák fel - tette hozzá.
  
A szocialista párt vezetője a rezsicsökkentésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: támogatnak minden olyan lépést, amely "visszaad valamit a választópolgároknak abból, amit ez a kormány az elmúlt két évben elvett". Kitért arra: egyetértenek azzal, hogy szükség van a megélhetési költségek csökkentésére, de a mostani árszabályozásos megoldást nem tartják jónak.
  
Az MSZP következő hetekben elkészülő javaslata az energiatakarékosság oldaláról közelíti majd meg a költségcsökkentést - közölte.
  
Mesterházy Attila azt is ismertette: arra kérte Hiller Istvánt, a párt oktatási kabinetjének vezetőjét, költségvetési szakemberek bevonásával vizsgálják meg, hogyan lehet tandíjmentessé tenni a felsőoktatást, és közelíteni az egyik leghatékonyabbnak tartott finn modellhez.
  
Az MSZP elnöke szakszervezeti, kamarai és gazdasági vezetőkkel találkozott, majd lakossági fórumon vett részt kedden Gyöngyösön.
forrás: MTI