Vb: Egyiptom ellen kezdünk

A spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság nyitányán tegnap a házigazdák 27–14-re győztek Algéria ellen. Ma a többi csapat is elkezdi a vb-t, a mieink 19 órától Egyiptom ellen.





Az első fordulóban a Fáraók ellen játszanak Mocsai Lajos tanítványai, ez a mérkőzés a kötelező győzelmek kategóriájába tartozik, főleg, ha az utóbbi évek magyar eredményeit vesszük alapul.

A „fáraók” a 2001-es vb-4. hely óta visszaestek és nem jártak hasonló magasságban – a londoni olimpiára sorozatban öt ötkarikás részvétel után ki sem jutottak –, ám az elmúlt napokban nagy visszhangot kiváltó, 15 gólos győzelmet arattak az Eb-ezüstérmes szerbek felett (34–19), ami figyelemre méltó és feltétlenül tiszteletet parancsoló. Az indulás tehát egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek, az ellenfél európai szemmel ismeretlen, kellemetlen stílusú, mégis kötelező legyőzni.



Ha Magyarország utóbbi időkben elért eredményeit vizsgáljuk a világversenyeken, akkor egyértelműen leszűrhető, hogy hazánk válogatottja ismét megújul. A londoni olimpián elért negyedik hely azt mondatja velünk és a játékosokkal is, hogy egy szerencsés sorsolás esetén újra éremért küzdhet a magyar csapat.

A londoni bravúrcsapatból az alábbi játékosok nem lesznek ott Spanyolországban: Gulyás Péter, Laluska Balázs, Reinaldo Perez Carlos, Ilyés Ferenc és Fazekas Nándor. Gulyás és Perez nem akkora érvágás, hogy nem lesznek ott a világbajnokságon, a másik három hiányzó annál inkább fontosabb, ám ők is pótolhatóak. Fazekas bravúrjai nagyon hiányozni fognak, ám helyette egy összeszokott kapuspárost, Mikler Rolandot és Tatai Pétert láthatjuk a gólvonal előtt. Ők ketten nagyon jól kiegészítik egymást a Pick Szegedben, ezért úgy gondoljuk, hogy annyival mégsem gyengült a válogatottunk kapusposzton, mint ahogy a nemzetközi szaksajtó gondolja. Ilyés és Laluska a védelemből esett ki, helyettük valószínűleg Schuch Timuzsin és Nagy László fog több szerepet kapni a védekezésben. Róluk is kijelenthető, hogy nagyjából összeszoktak, hiszen ősz óta Nagy klubtársa lett Schuchnak a Veszprémben.



Ezek után úgy gondoljuk, hogy csak a jobbszélső poszton akadhatnak bajok, hiszen a frissen megválasztott csapatkapitánynak, Harsányi Gergelynek egyedül kell végigküzdenie a világbajnokságot. Véleményünk szerint így is minden esély megvan arra, hogy a csapat teljesítse a szövetség által kitűzött célját, vagyis a legjobb nyolc közé jusson. Hiszen az együttes gerince adott, és a melléjük beválogatott új játékosok is kiemelkedően teljesítenek a szezonban. 

Ha minden egyes játékost egyesével végignézünk, akkor elmondható, hogy szinte kivétel nélkül mindenki az utóbbi évek legjobb formájában kézilabdázik. Jó a csapategység, ami többnyire abban nyilvánul meg, hogy a játékosok a pályán és azon kívül is remekül megértik egymást. És ha ehhez hozzávesszük, hogy mögöttük a világ egyik legnagyobb stratégája, Mocsai Lajos áll, akkor kijelenthető, hogy ez a társaság akár éremért is harcolhat a spanyolországi világbajnokságon.

A mieink is edzőmeccsekkel hangoltak a világbajnokságra, íme, az utolsó öt eredmény: decemberben mi is legyőztük Szerbiát (37-31), illetve Romániát, ezután pedig a csehországi Újév Kupán vett részt válogatottunk, ahol két döntetlen (Lengyelország ellen 27-27 és Csehország ellen 28-28) mellett egy győzelmet (Szlovákia ellen 31-25) jegyezhettek fel Nagy Lászlóék.

Válogatottunk számára nem jelenthet gondot a csoportból való továbbjutás, hiszen papíron nálunk három sokkal gyengébb csapat is szerepel a csoportban, és még az egy-két sztárjátékosát nélkülöző Horvátország ellen is lehet keresnivalónk. Az egyenes kiesés szakaszban sok függ attól, hogy a másik csoportokban hogyan alakulnak az eredmények.

Tv: Sport1 HD

forrás: hatharom.hu