Új szakasz kezdődik az LMP életében

A szombati kongresszust követően új szakasz kezdődik az LMP életében - írták az ellenzéki párt szóvivői a párt tagságának szóló, a Facebookon kedden közzétett levelükben. Csiba Katalin és Heltai László úgy fogalmazott: az LMP számára most kinyílt a lehetőség, hogy "távol tartsa magát a korrupt politikai panoptikum arcképcsarnokának mindkét szárnyától".  
Az LMP kongresszusa szombaton döntött arról, hogy nem változtatják meg a párt novemberben elfogadott stratégiáját, amely kizárta az együttműködést az Együtt 2014 választói mozgalommal. A Párbeszéd Magyarországért Platform, amelyet éppen a novemberi határozat után alapított nyolc parlamenti és három fővárosi képviselő, vasárnap bejelentette, hogy tagjai kilépnek az LMP-ből. Terveik szerint új pártot alapítanak, de a képviselői mandátumukról nem mondanak le, és tárgyalásokat kezdeményeznek a maradókkal arról, hogy hogyan lehetne továbbra is fenntartani a jelenleg 15 tagú frakciót.
  
A párt szóvivői keddi levelükben azt írták: meg kell mutatniuk, hogy van választási lehetőségük azoknak a szavazóknak, akik korábban "a balliberális kormány ámokfutásán felháborodva a Fidesz program nélküli kampányára adták le a voksukat, de a jelenlegi kormány országrombolása végleg politikai hontalanokká tette őket".
  
Állításuk szerint nem kisebb feladat áll az LMP előtt, mint ezeknek az embereknek visszaadni a hitet, hogy részt lehet venni a közéletben oligarchák nélkül is. Ezeknek az aktív vagy aktivizálható állampolgároknak kell helyben lehetőséget és szabad teret engednie az LMP-nek a közéletben való részvételre, a szabad vitára és politikai cselekvésre, mert "velük fogjuk tudni megtenni azt, ami a feladatunk: 2014-ben jelentős arányban bejuttatni az LMP-t a parlamentbe, az Európai Parlamentbe és az önkormányzatokba".
  
A hétvégi döntéssel kapcsolatban úgy fogalmaznak: "valamit elveszítettünk, de kaptunk egy esélyt arra, hogy a megszavazott stratégia mentén haladjunk tovább".
forrás: MTI