FA-kupa: Az Arsenal nem bírt bajnoki mumusával

Az angol labdarúgó FA-kupa harmadik fordulójában a Swansea 2–2-re végzett hazai pályán az Arsenallal, így újrajátszás jön a párharcban. A találkozó első félideje nem hozott gólt, a második azonban négyet is, és két cserejátékos, Michu, illetve Lukas Podolski is betalált.


Az Arsenal Thomas Vermaelent és Lukas Podolskit is a kispadra nevezte, csakúgy, ahogyan a Swansea a hátsérüléséből lábadozó sztárját, Michut. A Liberty Stadionban fantasztikus hangulatban vette kezdetét a találkozó, és a csapatok rögtön egymásnak estek, tapogatózásnak nyomát sem lehetett látni. Az Arsenalnak volt miért visszavágnia, hiszen a bajnokságban 2–0-ra kikapott odahaza a Swansea-tól.


A 13. percben Danny Graham eresztett meg egy löketet, ám Wojciech Szczesny hárított. Az Arsenalnál támadásban Theo Walcott élt nagyon, ám a mozgékony támadót jól vette ki a játékból a hazai védelem. Fél óra elteltével jött egy nagy Arsenal-helyzet: Kieran Gibbs labdáját Santi Cazorla szúrta rá, ám fölé trafált. A hajrában a Swansea találta el a kapufát, Kyle Bartley fejelt a keresztlécre Per Mertesacker mellől. 

A szünetben tehát 0–0 állt az eredményjelzőn, a szünet után pedig bekezdett az Arsenal: előbb Olivier Giroud lőtt nagyon mellé, majd Aaron Ramsey lövését védte Michel Vorm. A hetedik percben Giroud lőtt középről, Vorm nagy bravúrral hárított, majd néhány másodperccel később ismét a francia csatár tesztelte a holland válogatott kapust, aki állta a sarat.

Az 57. percben csereként jött be Michu, ami kiváló húzásnak bizonyult Michael Laudruptól, hiszen a spanyol támadó egy minutummal később góllal hálálta meg a bizalmat: előbb egy remek emeléssel becsapta Mertesackert, majd megtolta a labdát és a jobb alsó helyezett. (1–0)


A 81. percben egy másik csereember, Lukas Podolski talált be: egy szöglet után Bacary Sagna fejelte vissza a labdát, amelyet Laurent Koscielny tartott meg harcosan, majd a német támadóhoz továbbított, aki tíz méterről a jobb alsóba bombázott. (1–1)

A 84. percben fordított az Arsenal: Mikel Arteta löbbölt a tizenhatoson belülre befutó Gibbs elé, aki kapásból, hét méterről óriási gólt ragasztott a rövid felsőbe (amolyan Van Persie-módra). (1–2)

Három minutummal később egyenlített a Swansea: az Arsenal zónavédekezése ezúttal csődöt mondott, egy szöglet után Danny Graham üresen vehette át a labdát a hosszún, majd egy igazítás után öt méterről a felsőbe bombázott. (2–2)

A hajrában (öt perc volt a hosszabbítás) mindkét csapat eldönthette volna a találkozót, a meccs kezdett kosárlabda-mérkőzéshez hasonlítani: támadás itt, majd támadás ott. Walcott gólját érvénytelenítették, Vorm óriási bravúrokat mutatott be – különösen Koscielny fejesénél –, így a rosszul záró védelmek megúszták a kapott gólt. A döntetlen azt jelenti, hogy újrajátszás jön, a helyszín pedig az Arsenal otthona, az Emirates lesz.

 Swansea–Arsenal 2–2

forrás: NSO.hu