Egervári Geráról, a FIFA-ról és a románokról

Hosszú az út a világbajnoki selejtezők végéig. Hat meccs vár még a magyar válogatottra, amely jelenleg második a csoportjában, és az azonos pontszámmal álló románok ellen zárt kapuk mögött rendezendő találkozón folytatja a sorozatot. Gera Zoltán sérülése és a FIFA büntetése enyhén szólva sem a mi esélyeinket növeli. Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a hatharom.hu-nak nyilatkozott a nem várt csapásokról. 


,,A sérülés soha nem jön jól, nem szeretnénk, ha 2013-ban akár egy is lenne”. Alig két hete mondta ezt Egervári Sándor honlapunknak a vele készült interjúban. Mindez persze nem szeretet kérdése, a futballpálya veszélyes üzem, bármikor bekövetkezhet a baj. A szövetségi kapitány ,,újévi kívánsága” szombatig tartotta magát, amikor is Gera Zoltán - mint utóbb kiderült - térdszalag-szakadást szenvedett a QPR elleni FA-kupa mérkőzésen. Az előzetes diagnózis alapján csak reménykedtünk abban, hogy nem ennyire súlyos a helyzet, és talán a március 22-ei, románokkal vívandó vb-selejtezőn a magyar válogatott csapatkapitánya is ott lehet. Kedd estére aztán kiderült, nem csak ő, hanem az előzetesen kalkulált közel negyvenezer szurkoló sem lesz ott a meccsen. Gerát műteni kell, felépülése minimum fél év, a mérkőzést pedig zárt kapuk mögött kell lejátszani. Ez így már sok(k).

,,A sérülése pillanatától tartottam a kapcsolatot Zolival, sejtettük ugyan, hogy nagy a baj, mást nem tehettünk, mint bíztunk abban, nem ismétlődik meg az egy évvel ezelőtti eset - nyilatkozta a hathárom.hu-nak Egervári Sándor. - Sajnos, nem így lett, ugyanaz a szalag szakadt el, amelyiket tavaly beültettek neki a térdébe, ráadásul középen. Nincs mit tenni, minthogy megtaláljuk a legjobb megoldást, már ami a műtét helyszínét és az orvosválasztást illeti. Én mindenesetre ajánlottam neki itthoni specialistát, így az sem kizárt, hogy Magyarországon fogják megműteni. Ezt ő dönti el. Ami biztos, hosszú hónapokig nem számíthatunk rá, ismét elveszítettünk egy kulcsjátékosunkat, meg kell találnunk a megfelelő összeállítást”.

Gerát tehát megint nélkülözni kell a tavaszi mérkőzéseken, ami ha nehezen is, de talán megoldható. A szurkolókat viszont nem lehet pótolni, a FIFA fegyelmi bizottsága az augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történt rendbontás miatt ,,kiüríttette” a Puskás Ferenc Stadiont, a Románia elleni vb-selejtezőt nézők nélkül kell megrendezni, és mellékbüntetésként még negyvenezer svájci frankkal is megrövidítette az MLSZ-t.

,,Mondanom sem kell, derült égből villámcsapásként ért minket a hír, a határozat nagy meglepetést okozott valamennyiünk számára - folytatta a szövetségi kapitány. - Annál is inkább, mert ez egy majd’ féléves történet, ha hamarabb reagálnak rá az illetékesek, akkor mondjuk a barátságos norvég-meccs zajlik zárt kapuk mögött, és nem az akár a csoport végeredményét is befolyásoló világbajnoki selejtező. Nagyon nem mindegy. Azért is furcsa és érthetetlen számomra ez a döntés, mert bár valóban volt egy kisebb csoport, amelyik elítélendően viselkedett azon a bizonyos nyári mérkőzésen, ám ettől az MLSZ és ha jól tudom, a kormány is azonnal elhatárolódott, közleményt adott ki, amelyben elnézést kért az érintettektől, és elítélte a hasonló cselekedeteket. Az izraeliek akkor levélben jelezték, hogy a magyar szövetség számukra megnyugtató módon kezelte a történetet, akkor azt gondoltuk, hogy ezzel vége az ügynek. Sajnos, nem így történt, és mivel tájékozatlan vagyok az ilyen esetek utóéletében, nem tudom, lesz-e, és ha igen, mi lesz a folytatás. Gondolom, van mód fellebbezni, de ez már inkább jogi és sportdiplomáciai, mintsem szakmai feladat”.

Ilyenkor persze életre kelnek különböző összeesküvés elméletek, így például az, hogy a románok netán valamilyen módon közrejátszottak a számunkra rendkívül súlyos - nekik értelemszerűen kedvező - ítélet meghozatalában.

,,Nekik legalább annyira fontos ez a meccs, mint nekünk - szögezte le Egervári. - Nyilván nem sajnálják túlzottan, hogy üres lelátók előtt kell játszaniuk. Én azonban nem vádolom őket, nem feltételezek semmit, csak annyit jegyeznék meg, hogy a FIFA-határozat aránytalanul szigorú, mélyütés a játékosainkkal, a futballkultúránkkal és a szurkolóinkkal szemben. Nehezíti a helyzetünket, de remélem, nem lehetetleníti el a céljainkat.”

forrás: hatharom.hu