EBEL: A Ljubljana két góllal nyert Fehérváron

Az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság (EBEL) alapszakaszának 33. fordulójában a Sapa Fehérvár AV 19 kétgólos vereséget szenvedett hazai környezetben a szlovén Olimpija Ljubljanától. A házigazdák kétszer egyenlítették ki egygólos hátrányukat, ám a harmadszor is vezetéshez jutó vendégek az utolsó percben üres kapus góllal biztosították be a győzelmüket.


1. harmad 
Intenzív tempóban kezdett a vendégcsapat, amely ráerőltette akaratát a picit visszafogott házigazdákra, ennek jutalma a 7. perc elején megszerzett ljubljanai találat lett. Andrew Thomas gólját követően felpörgött a Volán – bár a gól utáni középkezdésből még a vendégek akcióztak, majd lőttek kapura –, amely beszorította ellenfelét a vendégek harmadába. Jöttek a helyzetek, egymást érték előbb a lövések, majd a kiállítások: a házigazda egy percre kettős fórhoz jutott. Ennek az utolsó mp-hez érkeztünk, amikor formás egyérintő végén Eric Johansson közelről a kapuba lőtt a 12. percben. Nem rogyott össze a szlovén ellen az egalizálástól: két perc sem telt el, máris újfent náluk volt az előny. Chris D'Alvise a félpályától iramodott meg a koronggal, a bal oldalon ért a Volán harmadába, majd a betegség miatt kieső Adam Munrót helyettesítő Bálizs Bence mellett gólt lőtt. Nehezen állt össze a Volán játéka, főként a hátsó sorokban és a korong kihozatalában adódtak problémák, amit okosan használt ki a lendületesen letámadó szlovén vendégcsapat (1–2). 

 2. harmad 
 A nyitány megint a szlovénoké volt, akik fórhoz is jutottak, az viszont biztatónak tetszett, hogy a Volán nemcsak kivédekezte az emberhátrányt, hanem kettő az egy elleni ziccert is vezethetett közben mínusz egyes létszámnál. Kár, hogy az egyenlítés elmaradt. Ami késett, az viszont nem múlt: az emberelőny letelt ugyan, de egy ljubljanai kapu előtti korongbedobást követően Kyle Bailey elé került a korong, aki hátulról bombázott a kapuba. Szerencsére a kapus előtti teret kitakaró Magosi Bálint időben el tudott ugrani a korong elől.
Támadásban maradt a Volán, Sikorcin Ladislav lőtt kapuvasat, majd a hajrában Sofron István határozott korongszerzés után emelt fonákkal közelről szintén vasra. A két lehetőség között Jerry Kuhn parádézott bravúrosan, jórészt neki köszönhették a vendégek, hogy maradt az ikszes állás. Döntőnek bizonyult ez a harmad, mert itt jó esélye volt a Volánnak arra, hogy akár lezárja a mérkőzést, ám miután ezzel nem tudott élni, a folytatásban ez megbosszulta magát (2–2). 

3. harmad 
A szlovén gárdának 32 mp kellett, hogy harmadszor is vezetéshez jusson: Jan Mursak nagy lendülettel érkezett középen egy védővel a Volán harmadába, első lövése még lejött Bálizsról, a lecsorgót azonban már betette a Volán kapujába. Támadott a Volán, de csak óvatosan nyílt meg a szélsebesen kontrázó szlovénokkal szemben. A vendégek a 47. percben újra elcserélték magukat: egy meccsen kétszer, azért ez a több mint luxus kategória. A lehetőség azonban kimaradt, hogy a folytatásban az Olimpija hősiesen kivédekezze a találkozó hátralévő részét, majd Bálizs utolsó perces lehozatalát kihasználva üres kapus góllal eldöntötte a mérkőzést. Mindez a vendégeknek két pontot ért, míg a fehérváriaknak nem maradt egy sem (2–4).


33.forduló

Sapa Fehérvár AV19–Olimpija Ljubljana 2–4 (1–2, 1–0, 0–2)

forrás: NSO.hu