Adria-liga: Kiadós szolnoki vereség Zágrábban

A férfi kosárlabda Adria-liga alapszakaszának 15. fordulójában a Szolnoki Olaj 26 ponttal kikapott a horvát Cibona Zagreb vendégeként. A zágrábiak az öt ponttal megnyert első negyedet követően a nagyszünetre megugrottak, akkor már 14 pontra nőtt az előnyük. A vendégek a harmadik negyedre felvették az ellen ritmusát, de a záró részben állva hagyták őket. A Cibona hatodszor nyert, a Szolnok tizenegyedszer szenvedett vereséget.


1. negyed 
Nem indult jól a magyarok szempontjából a mérkőzés, csak 4–4-ig tudták tartani ellenfelüket, 9–4-nél viszont Neno Asceric is érezte, hogy azonnal közbe kell avatkoznia, mielőtt nagyobb lenne a baj, így alig telt el három és fél perc, jött a vendégek első időkérése. A helyzet ezután sem változott sokat, a két amerikai légiós, Justin Hamilton és DJ Strawberry, a volt horvát válogatott, Davos Kus, valamint a 18 esztendős szupertehetség, Dario Saric vezérletével egyre inkább lépett el a Cibona. Brandon Gay két triplájával zárkóztak ellenfelükre a vendégek, így az első negyed végén mindössze öt ponttal volt lemaradva a magyar bajnok (28–23).

2.negyed
Az Olaj védekezése nem állt össze, számolatlanul kapták a pontokat a pályán lévők – ha nem az első szándékból, akkor a másodikból –, így 13 és fél percet követően már 39–28-ra vezetett a Cibona. Újabb Asceric-időkérés következett. A faultgondok és a védekezés mellett a lepattanók aránya is kezdett nagyon csúnyán mutatni, utóbbiban 11–4-re vezettek a vendéglátók. Nem igazán segített a kis pihenő a Szolnok játékosain, csak nem állt össze a vendégek játéka. Horváth Ákos nagy pillanatai jöttek ezután: egy perc alatt 7 egységet tett a közösbe, ő tartotta életben a vendégek reményeit. Hiába azonban a rövidebb pozitív periódus, a 17. percben Báder, a 18-ban pedig az egyébként az első félidőben csak negatív dolgot felmutató Kalve is összeszedte harmadik faultját, ráadásul egy Szabó személyi hibát követően Ascericnél is elszakadt a cérna, technikait kapott, két perccel a félidő hajrája a házigazdáké volt (55–41).


3. negyed
A nagyszünet után sem tűnt úgy, hogy bármiféle változás történne a pályán, a Cibona az első percekben végig tartotta a 13–15 pontos, meggyőző előnyét. Mindezt erőlködés nélkül, bár támadójátékuk jócskán visszaesett az első félidőben látottakhoz képest. Valószínűleg a Szolnok megérezte, hogy még lehet keresnivalója, és a félidő felénél már csak tíz pontos hátránya volt (63–53). A sorokat sajnos rendezték a vendéglátók, ugyanis ismét tíz pont fölé növelték előnyüket, egy-egy percet leszámítva egyértelműen ők irányítottak. A harmadik felvonás második felére támadójátékukat is összeszedték (73–60).
4. negyed
A záró játékrészre kicsit szétestek a magyarok, az első négy perc alatt mindössze egy Báder-kosarat jegyezhettek fel a statisztikusok, míg a túloldalon jöttek a triplák is, és ha közelről nem ment, a támadópattanót követően másodjára már betették a hazaiak a labdát a kosárba. Az egyébként pocsék félévet maguk mögött tudó horvátok nem nagyon engedtek ki a hajrára sem, valószínűleg kárpótolni is akarták szurkolóikat az eddigi gyengébb, sokszor minősíthetetlen játékért, így tovább nyomtak, végül már a százhoz is közel kerültek (97–71).


15.forduló

CIBONA ZAGREB (horvát)–SZOLNOKI OLAJ KK 97–71 (28–23, 27–18, 18–19, 24–11)

forrás: NSO.hu