Nagy játéknap és géptalálkozó Tiszavasváriban

A mai napig használt matuzsálemi mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők az agrárgépek augusztus 20-án második alkalommal megrendezendő találkozóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

A különböző traktorok, aratógépék és cséplőgépek már a reggeli órákban birtokba veszik a Tisza-parti kisváros utcáit látványos felvonulás keretében - tájékoztatta Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense kedden az MTI-t.

A mezőgazdasági gépek rendőri felvezetéssel vonulnak végig a belváros utcáin, majd visszaérkeznek a rendezvény helyszínére, az egyházerdő melletti vásártérre, ahol a szakértő zsűri előtt "mutatkoznak be". A kiállított gépekre egyébként bárki felülhet, aki pedig nem szereti a több száz lóerőt, lóra pattanhat, és lovagolhat a helyi lovas egyesület segítségével. Lesz népi ételek kóstolója, sörsátor, játszóház gyerekeknek, szalmalabirintus és baranta - hagyományos harcművészeti stílus - bemutató. Az érdeklődők kipróbálhatják a kenyérkészítés fortélyait és megízlelhetik a kemencében sült újkenyeret és kenyérlángost is.

A program ideje alatt ingyenes lovas taxi közlekedik a rendezvény helyszíne és a Vasvári Pál Múzeum között, ahol a kiállítások - a nemzeti ünnep alkalmából - ingyenesen tekinthetők meg. A rendezvény a délutáni eredményhirdetés után 17 órakor felvonulással zárul.

A géptalálkozót megelőző napon, augusztus 19-én rendezi meg a városi múzeum a nagy játéknapot. A nyári szünidőt búcsúztató programsorozat középpontjában idén a papír áll: a rendezvény napján nyílik meg a Langaméta óvodai szakmai munkaközösség új időszaki kiállítása Játékok papírból címmel. A programok között szerepel többek között papírjátékok készítése, játszóház és arcfestés, kora este pedig a Burattinó Bábszínház, a Dió Együttes és a helyi zumba csoport lép fel a Szentmihály téren.

A közönséget emellett 2012 darab palacsintával várják a szervezők, a napot pedig utcabál zárja.
forrás: MTI