LMP: indokolt lenne a szervezett bűnözés elleni rendőrségi egység fenntartása

Az LMP szerint továbbra is indokolt lenne egy, a szervezett bűnözés elleni fellépésre specializálódott, különleges tudású rendőrségi egység fenntartása.

Az ellenzéki párt szombaton az MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmaz, inkább erre kellene fordítani azt a 12 milliárd forintot, amit a kormány a Terrorelhárítási Központra "elszór".

A Dorosz Dávid országgyűlési képviselő által jegyzett közleményben az LMP arra mutat rá, hogy az egyik legnagyobb bűnözési veszélyt a szervezett bűnözés és a vele összefonódó politikai, gazdasági és esetenként rendőri hálózatok jelentik.

Az LMP hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a korrupt, bűnözőket kiszolgáló rendőröket kitaszítsák a szervezet soraiból, de ezt szerintük nem lehet a teljes állomány büntetésével, ellehetetlenítésével és megbélyegezésével elintézni.

Az LMP teljes képtelenségnek minősíti a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának megszüntetését és a Nemzeti Nyomozó Iroda Készenléti Rendőrségbe olvasztását. Pintér Sándor belügyminiszter szerintük ezzel az ott dolgozókat teszi kiszolgáltatottá, miközben a rendőrségi korrupcióra és a szervezett bűnözésre nem nyújt megoldást.

A párt szerint nyilvánvaló, hogy Pintér Sándor a rendőrségi osztályok átszervezésével a nemrég kibukott korrupciós ügyekre próbál megoldást találni. Úgy látják azonban, hogy a belügyminiszter csak a bajokat növeli az átalakításokkal, azzal, hogy évtizedes tapasztalatokkal rendelkező rendőrökből álló állományt robbantott szét.

"A fejetlen átszervezésekkel ráadásul a szervezett alvilág is lépéselőnybe kerül, hiszen ezeknek az ügyeknek az új rendszer megszilárdulásáig nem lesznek gazdái" - mutattak rá.

Az LMP továbbra is az embereket megvédeni képes, a rendőröket anyagilag és erkölcsileg megbecsülő közösségi rendőrség felállításában látja a megoldást - írták a közleményben.
forrás: MTI