Embertelen körülmények az ukrajnai fogházakban

Embertelen körülmények között tartják fogva a gyanúsítottakat Ukrajnában - írta pénteken a Korreszpondent ukrán hírportál.

A Börtönöket Vizsgáló Nemzetközi Központ nevű szervezet adatai szerint Ukrajnában 33,5 ezer embert tartanak vizsgálati fogságban az ország 34 fogházában. Ezzel Ukrajna a harmadik helyen áll Európában, csak Oroszország és Törökország előzi meg, 111,2 ezer, illetve 64,9 ezer vizsgálati fogságban tartott személlyel.

A túlzsúfoltság miatt Ukrajnában a fogvatartottak többségére mindössze egy négyzetméter jut fejenként a fogdában, ami miatt felváltva alszanak az ágyakon, és naponta csupán egy órát tölthetnek a cellán kívül.

A Korreszpondent hetilap a legfrissebb számában megjelenő riportjából közölt részletet a hírportálján. Ebben példaként említi a 35 éves volt sportoló, Bogdan Hmelnyickij esetét, akit - miután autólopás gyanújával őrizetbe vették - négy évet töltött előzetesben, egy túlzsúfolt, dohányfüstös fogdában. Elmesélte, hogy heringszagtól bűzlött minden étel, amit elé tettek, mert soha ki nem mosott 40 literes hordókból osztották az adagokat, és a tartály alján ott úszkáltak az előző napi adagok maradékai, főként sózott haldarabkák.

Négy év elteltével óvadék ellenében kiengedték a volt sportolót, aki még mindig várja ítéletét, közben viszont jogvédőként igyekszik elérni, hogy javuljanak a körülmények az ukrán fogházakban.

A Korreszpondent szerint a fogdák zsúfoltságának oka részben a kisebb bűncselekményekkel szembeni indokolatlanul nagy törvényi szigor, másrészt pedig a teljesítménykényszer, ami miatt a rendvédelmi szervek - azért, hogy minél jobb bűnüldözési statisztikát mutathassanak fel - csaknem minden gyanúsítottat őrizetbe vesznek, és minél tovább fogdában tartanak. Az előzetesből kiengedett minden egyes gyanúsított rontja ugyanis a statisztikájukat.

"Normális országokban működik az ártatlanság vélelme. Nálunk viszont a következő logika szerint gondolkodnak: adott egy ember, majd kitalálunk hozzá egy bűnügyet" - fejtette ki Hmelnyickij. Paradoxnak nevezte azt a helyzetet, hogy Ukrajnában az, aki talán ártatlan, lényegesen rosszabb körülmények között van az előzetesben, mint az, akit elítéltek, és már börtönben ül.
forrás: MTI